Stotine okupljenih na trgu u Prištini zbog ubistva trudnice

Vesti 01. dec 202220:10 3 komentara
Pixabay/ Leonhard_Niederwimmer

Na gradskom trgu u Prištini nešto posle 18 časova završen je masovni protest na koji su pozvale organizacije Mreža kosovskih žena i Kolektiv za feminističku misao i akciju, a nakon sinoćnjeg ubistva trudnice (35) ispred Kliničko-bolničkog centra u Prištini. Učesnici su više od dva sata uz uzvike, zvižduke i transparentima marširali od trga do nekoliko institucija, gde su na vratima postavljali glavne poruke sa protesta – ubistvo žena treba da se tretira kao vanredno stanje. Traže ostavke onih koji su i u ovom slučaju zakazali, podsetivši na to da je ovo drugo ubistvo žene od strane supruga za samo nedelju dana, ali i da je ubijena trudnica bila pod zaštitnim nalogom zbog porodičnog nasilja.

Povezano

Na protestu koji je na trgu počeo danas u 16 časova, a koji je podržala i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova, okupilo se stotine učesnika – pretežno žena. Protest je obezbeđivala Kosovska policija, piše Kallxo, a prenosi Kossev.

U rukama su držale transparente sa porukama: „Ženski život je vredan bez obzira da li je majka, sestra ili ćerka!“, „Privatni i javni prostori su nebezbedni za žene!“, „Krvlju žena pišete istoriju Kosova!“, „Premijeru, neprijatelj je patrijarhat“…

Nakon kratkog marširanja centrom Prištine, neprestane zvižduke i uzvike, učesnici protesta su se zaustavili ispred zgrade Kosovske policije, gde su na ulaznim vratima u tu instituciju ispisali grafit: „Ubistvo žena od strane muškaraca treba tretirati kao vanrednu situaciju u zemlji“.

Uz poziv na pravdu i ostavke onih koji su i u ovom slučaju zakazali, isti grafit potom su postavili i na zgradu kosovskog ministarstva pravde, kao i na Tužilački savet Kosova.

Uzvikivanjem parole „Ostavka, ostavka“, učesnici su se uputili i prema zgradi kosovske Vlade, na koju su bacali zapaljiva sredstva.

Zbog reakcije policije na izazivanje požara u jednom delu zgrade ove institucije, protest je tu, uz iste neprestane povike, i završen.

„Ovo je jezivo ubistvo, drugo po redu u poslednjih nedelju dana. Ubila ju je država koja je ostavila bez zaštite. Upucana je i preminula, a bila je pod zaštitnim nalogom. Država je upozorena, ali je ona ipak ubijena. Policija ima krv na rukama. Ovo društvo i ova država se održavaju krvlju žena“, rekao je jedan od učesnika protesta, a prenosi Koha.

Nakon što je protest završen, kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručio je da je odobrio zahteve međuministarske grupe protiv nasilja u porodici.

„Ceo lanac neodgovornosti mora da podnese ostavku. Lanac koji treba (ručno) ukloniti“, poručio je.

U dvorištu Ginekološke klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini sinoć je pronađeno beživotno telo žene. Kurti je iste večeri otkrio da se radi o trudnici koju je navodno ubio suprug, a da je u pitanju ubistvo potvrdila je i Kosovska policija.

Mediji su danas preneli da je za ubistvo H. M. osumnjičen njen suprug Sokolj Haljilji, što je nešto kasnije potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. Ujedno, Kosovska policija zatražila je danas pomoć građana u pronalaženju Haljiljija koji se nalazi u bekstvu.

Haljilji je, kako prenose mediji, prethodno optuživan i osuđivan za dva različita krivična dela – zastrašivanje, i posedovanje oružja bez dozvole za koji mu je izrečena novčana kazna. Ujedno, Tužilaštvo u Uroševcu izdalo je u septembru ove godine nalog za zaštitu H. M, nakon što je Haljiljija prijavila za nasilje u porodici.

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije, te se i kosovski zvaničnici od sinoć listom oglašavaju.

Kosovka ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju kazala je danas u izjavi za medije da će zbog ovog slučaja biti smena i ostavki.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare