Rudari Kolubare na kratko obustavili odvoz uglja, idu na sastanak s Brnabić

Vesti 16. mar 202308:55 15 komentara

Sindikalna organizacija EPS "Kolubra" održala je jednočasovni štrajk upozorenja na kopu "Tamnava Istok", sa kog je na kratko blokiran odvoz uglja u Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu (TENT). Rudari traže veće plate i dostojanstven život, a predsednik sindikata Radoslav Krsmanović rekao je da je za 11 sati dogovoren sastanak u Vladi Srbije s premijerkom Anom Brnabić. Štajku i blokadi odvoza protivi se drugi sindikat, čiji predsednik Milan Đorđević za N1 kaže da je Vlada već obećala povećanje plata i donošenje trogodišnjeg plana za EPS. On današnji štrajk upozorenja tumači kao ličnu promociju.

Predsednik sindikata Radoslav Krsmanović rekao je reporterki N1 da postoji dogovor da se ne daju izjave za medije, zbog toga što je postignut dogovor da se ode na razgovor u Vladu Srbije u 11 sati.

Rudar Nikola Matejić koji je prisustvovao protestu rekao je da rudari traže dostojanstven život i više plate.

On je istakao da je veliki broj njegovih kolega godinama bio angažovan na osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima za platu od 150 evra, a da sada rade za 400.

„Bitno je za radnike koji su organizovani preko Protenta pređu na Kolubaru. Povećanje od šest odsto je malo, ali nadam se da će se naći adekvatno rešenje“, kazao je rudar.

On je napomenuo da se nada da će Ana Brnabić imati razumevanja i razmotriti situaciju na najbolji način, i dodao da ne sumnja ni u predsednika da će naći najbolje rešenje.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a je u sinoćnom obraćanju pozvao radnike da ne izađu na današnji protest. Prema njegovim rečima, poziv rudarima da se na sat vremena zaustavi odvoz uglja je glupost jer je povećanje plata već obećano, kao i donošenje trogodišnjeg plana za EPS.

„Na prvoj sledećoj sednici Vlade trogodišnji plan poslovanja za EPS će biti usvojen i ovo je lična promocija… Posle svih onih havarija i kada smo stali na noge i kada izvozimo električnu energiju, mislim da je ovaj korak poguban za rudare. Istrošićemo instituciju štrajka na nešto što je već gotovo i izvesno da će se desiti. Sačuvajmo instituciju za trenutak kada nam stvarno bude potreban. Zaustavljanje vozova pucanj u sopstvenu nogu rudara“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, radnici koji su jutros izašli na protest su struja koja je došla da sačuva fotelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare