Stranke i pokreti pisali ambasadama zbog gradnje metroa na vodoizvorištu

Vesti 21. jan 202119:16 7 komentara
N1

U pismima ambasadama država čije će firme biti angažovane na izgradnji beogradskog metroa, o čemu će Vlada Srbije s njima sutra potpisati memorandum o razumevanju, tom poslu se usprotivila grupa stranaka i pokreta.

Protiv izgradnje metroa na vodoizvorištu Beograda su Grupa građana „Bitka za Košutnjak“, Narodna stranka, Pokret Slobodna Srbija, Srpski pokret Dveri, Građanska platforma i Pokret Oslobođenje.

Oni su u pismu upozorili da će taj projekat trajno uništiti Makiš, glavno vodoizvorište dvomilionskog Beograda.

U pismima se ukazuje da će se „istog trenutka nakon pada korumpirane vlasti poništiti ovakvi ugovori koji počivaju na pravnom nasilju i kriminalu nad građanima Srbije, njihovom imovinom i strateškim resursima“, navodi se u saopštenju.

Pisma su poslata francuskoj kompaniji „Alstom“, beogradskom ogranku kineske kompanije „Power Construction Corporation of China Limited“, i ambasadama Francuske i Kine.

Predstavnik grupe građana „Bitka za Košutnjak“ Dejan Jovanović, je rekao novinarima da će poslati „oštirije“ dopise firmama i ambasadama, ukoliko ne dobiju odgovore na današnje pismo i podneti im dokaze da se projekat izgradnje metroa kosi sa ekološkim i drugim standardima.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković je ocenila da je metro projektovan tako da bi služio investitorima i političarima, uz ignorisanje ocena stručnjaka, a predstavnica Pokreta slobodna Srbija Sanja Stošić kazala da će izgradnja na Makiškom polju ugroziti snabdevanje Beograda pijaćom vodom.

Predstavnik Pokreta „Oslobođenje“ Duško Kuzović je ocenio da se planom izgradnje metroa samo podiže vrednost privatnih investicija, dok je članica Dveri Radmila Vasić izjavila da je to štetan projekat i upozorila strane firme da im „ostaju negativne reference“ zbog učešća u tome.

Komentari (7)

Vidi sve komentare