„Stravični slučajevi institucionalnog nasilja“: U Srbiji prošle godine 94 napada na LGBT+ osobe

Vesti 06. nov 202315:38 2 komentara
N1

U Srbiji su prošle godine prijavljena 94 napada na LGBT+ populaciju što je najveći broj za šest godina i 13 odsto više u odnosu na prethodnu 2021, rečeno je na predstavljanju Izveštaja o transfobiji i homofobiji u Srbiji prošle godine.

Ana Petrović iz udruženja „Da se zna“, koje je sprovelo istraživanje, kazala je da je u tim napadima 21 osoba povređena, a većina tokom Evroprajda u Beogradu septembra prošle godine.

„Najveći broj napada tokom godine dogodio se u Beogradu“, rekla je Petrović i dodala da su na jugu Srbije zabeleženi „stravični slučajevi institucionalnog nasilja“.

Bojan Lazić iz udruženja „Da se zna“ je rekao da se najveći broj napada na LGBT+ osobe dogodio tokom avgusta i septembra što, po njegovim rečima, ima veze sa Evroprajdom u Beogradu.

„Na dan kada je bila šetnja (Evroprajda) 14 osoba je napadnuto, a šest ljudi je dobilo teške telesne povrede“, naveo je Lazić.

Izveštaj pokazuje da LGBT+ osobe nemaju poverenja u policiju i tužilaštvo, i da se kada im je ugrožena bezbednost, najčešće obraćaju udruženju „Da se zna“, a ne institucijama.

Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je rekao da su prava LGBT+ osoba „tema koja mora biti u fokusu“.

Pročitajte još

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare