Tri meseca na straži i žene i muškarci – ne daju istraživanje litijuma u Levču

Vesti 11. dec 202219:26 36 komentara

Meštani sela rekovačke opštine puna tri meseca stražare u selu Sibnica, u kome je firma Balkan istraživanja kupila parcelu i želi da obavlja istražna iskopavanja. Oni su formirali kamp, smenjuju sa na osam do 12 sati, a pored puta su parkirali veliki kombajn koji onemogućava ulaz na zemljište investitora u rudarenje.

Povezano:

Selo Sibnica kod Rekovca. Dragan Milanović iz Kaludre stiže u kamp, na osmočasovno stražarenje. Smenu mu predaje Aleksandar Vasić iz Dragova i saopštava da sumnjivih osoba i vozila u njegovoj smeni nije bilo. Kažu da su rešeni da spreče rudarenje jer žele da imaju „neku budućnost“ u svom kraju, a ukoliko bi počelo iskopavanje – smatraju da ne bi bilo života ni ljudima ni biljkama, odnosno i poljoprivredi i pčelarstvu…

Žene i muškarci ravnopravno stražare, a okrepljenje stiže sa svih strana. Područje Levča, jugoistočnog dela Šumadije između Juhora i Gledićkih planina je najveće istražno područje za bor i litijum u Srbiji, kažu sagovornice N1.

„Ne samo da pružamo podršku, već je krajnje vreme da se shvati da je namerno urađeno usitnjavanje ovih istražnih područja, jer je limit nekih 100 kvadratnih kilometara. Zapravo jagodinsko istražno područje i dva rekovačka su potpuno spojena, to je najveće istražno područje u Srbiji“,  ističe prof. dr Ilijana Čutura iz Jagodine.

Marica Živanović Poljo, iz sela Velika Kruševica, kaže da od Ministarstva energetike i rudarstva nisu dobili nikakav odgovor na to što je Skupština opštine Rekovac jednoglasno tražila da se istražna prava povuku. „Opština je ušla u proceduru za dopunu i uzmenu prostornog plana kako bi se takve aktivnosti zabranile na teritoriji naše opštine, ali nažalost vidimo kakva retorika ide sada na državnim medijima i šta pričaju zvaničnici“, kaže Živanović Poljo.

Meštani svih sela Levča dolaze preko dana i obilaze parcelu koja je namenjena za rudarska ispitivanja. Preko noći je bar dvoje ljudi koji stražare i paze kombajn od neželjenih posetilaca.

U kampu u Sibnici struju obezbeđuju preko akumulatora, a greju se na drva ložeći ih u „bubnjari“ ili kubetu, kako se kaže u Levču. Informacije u štab stižu iz svih sela Levča, čim se negde pojave crni džipovi ili rudarske mašine.

Rekovčani će u kampu ostati i preko zime.

Pogledajte fotogaleriju:

N1
N1
N1/ Milan Nikić
N1/ Milan Nikić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare