Stručnjaci traže da Vlada Kosova radi novi nacrt zakona o oduzimanju imovine

Vesti 07. jul 202223:50 1 komentar
N1/arhiva

Rasprava u Skupštini Kosova o Predlogu zakona o Državnom birou za proveru i oduzimanje neopravdano stečene imovine otkrila je očigledan nedostatak političkog konsenzusa za pokretanje tako osetljivog pitanja, ocenio je Kosovski demokratski institut (KDI).

U saopštenju se navodi da KDI kontinuirano ističe neefikasnost pravosudnih organa u rešavanju slučajeva korupcije, kao i nizak stepen oduzimanja nezakonito stečene imovine javnih funkcionera, posebno visokih, i da je to pitanje takođe istaknuto u međunarodnim izveštajima o Kosovu.

„S obzirom na takvu situaciju, KDI načelno ocenjuje da je neophodno stvaranje mehanizma za građansko-pravnu konfiskaciju imovine, koji bi doprineo borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih pojava koje proističu iz eksploatacije nezakonito stečenog bogatstva“, konstatovano je u saopštenju KDI.

Smatraju da Nacrt zakona o Državnom birou čiji je pokrovitelj Ministarstvo pravde, ne ispunjava neke od osnovnih ustavnih garancija ljudskih prava i ne obezbeđuje nezavisnost i ispravnu funkcionalnost Biroa, kako se ističe u mišljenju Venecijanske komisije povodom ovog predloga zakona.

Iz KDI takođe ističu da je Venecijanska komisija identifikovala nedostatke i probleme u većem delu ovog nacrta zakona, čije rešavanje znači suštinsku promenu njegovog sadržaja.

„U takvoj situaciji ocenjujemo da je neophodno da Vlada Kosova ovu inicijativu vrati na nulu, tako što će je prvo povući iz Skupštine. Dalje, Ministarstvo pravde bi trebalo da uspostavi novu i sveobuhvatnu radnu grupu za ovaj nacrt zakona, obezbeđujući da svaka od preporuka Venecijanske komisije bude odražena u novom nacrtu“, naveo je KDI.

Skupština Kosova zbog nedostatka kvoruma danas nije uspela da u prvom čitanju usvoji nacrt zakona na koji su predstavnici opozicije imali vrlo ozbiljne suštinske primedbe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare