Stručnjaci u šoku: Sa osnovnom školom da imate veće plate od generala ili pilota

Vesti 22. feb 202319:13 374 komentara

Ako imate do 30 godina i ako ste završili makar osnovnu školu, možete da se prijavite za neku od elitnih specijalnih jedinica Vojske Srbije. To se čita iz konkursa koji je objavljen nešto više od mesec dana od predsednikovog obećanja da će do kraja godine Vojska imati 5.000 specijalaca. Tek što je objavljen, konkurs izaziva brojne kontroverze - zašto je prvi put javan, a ne interni, zašto se u razmatranje uzimaju kandidati sa osnovnom školom, pa i oni koji nisu ni služili vojni rok. I kako je moguće da će njiihova plata biti veća od primanja generala ili pilota miga 29?

„Pozivam mladiće i devojke da se prijave“, obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana.

Prijavite se. Možete i vi sa osnovnom školom.

„Bilo gde u svetu profesionalni vojnik je posao za ljude sa srednjom stručnom spremom“, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

N1: Zašto to onda u konkursu ovde kod nas nije tako navedeno?

„Zato što je to forma, forma se prenosi, konkurs je zapravo standardizovani“, dodaje Radić.

POVEZANE VESTI:

Konkurs za prijem u specijalne jedinice i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“, ipak, je izazvao burne reakcije u delu stručne javnosti. Između ostalog i zbog jednog od postavljenih kriterijuma.

„To je neprihvatljivo totalno da u 21. veku vi primate nekog u tako specifične jedinice sa osnovnom školom“, smatra general-major u penziji Dragan Kolundžija.

„Izgleda da je odziv tako mali da moraju da prime ljude sa osnovnom školom. Bitno je da si jak i da možeš da nosiš teret i da skačeš, kaže novinar Davor Lukač.

I imaćeš platu u veću nego načelnik generalštaba.

„Osnovna plata 220.000 dinara“, kaže Vučić.

„Da taj sa osnovnom školom ima platu veću od pilota miga 29. To je apsurd“, smatra Lukač.

„Ja sam prekjuče sreo jednog oficira koji je još u službi. On meni kaže ja ću se javiti na taj konkurs. Ja imam platu 100 i nešto hiljada, a ovde 200.000. To je duplo više, dodao je Kolundžija.

To što je konkurs za pripadnike specijalnih jedinica prvi put javni, a ne interni, za deo stručne javnosti je njegov najproblematičniji deo.

„Čak se primaju vojnici koji nisu služili vojni rok. Oni će morati da prođu osnovnu individualnu odluku, pa kolektivnu borbenu odluku, pa obuku po specijalnostima, pa specijalnu obuku za specijalne jedinice. To dugo mnogo traje“, objasnio je bivši direktor VBA Momir Stojanović.

„Šanse da će ti ljudi proći selekciju su minorne. Osim ako niste vi odlučili da su već unapred prošli. Osim ako niste stvorili neku ideju o tome da ćete poslati politički podobne ljude, kaže Radić.

Dodatnu konfuziju, smatra Radić, unose oprečne informacije koje dolaze sa vrha države, o tome u kojim jedinicama će služiti budući specijalci.

„Šta se to zapravo pravi? I kako je to moguće da ćemo sada napraviti dve paralelne vojske zapravo. I to onda otvara sumnju da li to možda neko hoće da napravi neku vrstu „šturm abtajlunga“? Da li su to neki smeđekošuljaši, crnokošuljaši?“, pita se Radić.

Na pitanja postavljena u javnosti, nadležno MInistarstvo odbrane ćuti. Ionako je posao promocije novih specijalaca poveren drugome.

„Momci i devojke dobrodošli u svoju vojsku“, ističe Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare