Stručnjak: Kosovo primiti u NATO, onda mu priznanje Srbije neće trebati

Vesti 04. avg 202210:4541 komentara
ARMEND NIMANI / AFP

Kosovo bi ulaskom u NATO imalo bezbednosne garancije, izjavio je za Dojče vele nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving i ocenio da tada više ne bi bilo neophodno da ga Srbija zvanično prizna.

Pročitajte još:

Upitan da li je povećana pretnja po bezbednost na Kosovu i u regionu Zapadnog Balkana, on je odgovorio da kratkoročno nema neke posebne pretnje, jer je KFOR, kao vojna misija pod vođstvom NATO, svakako u stanju da stabilizuje situaciju.

„Ali vidim veliki problem u tome što opis zadataka KFOR, koji proizlazi iz rezolucije UN iz 1999.godine, ne uključuje odbranu nacionalne bezbednosti Kosova“, izjavio je Kleving.

„Zato bi trebalo nastojati da se pronađe istinski duboko i stabilno rešenje za potrebe nacionalne bezbednosti Kosova“, a on to vidi samo u perspektivi koju daje članstvo Kosova u NATO.

Prema rečima Klevinga, Evropska unija, za razliku od NATO, ne osigurava bezbednosni sistem za svoje članice.

On zato smatra da „dijalog između Srbije i Kosova koji koordinira EU nije prikladna mera za trajno rešavanje spora između dve zemlje“.

Na opasku da nemačka vlada i EU žele da se rešenje nađe u dogovoru sa Srbijom, Kleving je uzvratio da je to naivno.

Kako je objasnio, to temeljno pitanje ne može se rešiti sporazumno između Srbije i Kosova, sve dok Srbija ne želi da prizna Kosovo.

„Kao matična država kosovskih Srba ili kao sila zaštitnica kosovskih Srba, Srbija ima pravo da obezbedi da kosovska država ne ugrozi postojanje kosovskih Srba“, rekao je Kleving.

„Ali ono što Kosovo u ovom slučaju želi da sprovede nije pretnja opstanku Srba“, ocenio je on i konstatovao da „Srbija to tako predstavlja“.

Kleving je stručnjak za Balkan na Lajbnic-institutu za studije istočne i jugoistočne Evrope iz Regensburga.

Komentari

Vaš komentar