Stručnjak: Vakcinaciju u Srbiji sprovoditi i u firmama i školama

Vesti 15. nov 202119:38 33 komentara
N1

Predsednik Nacionalnog komiteta Uneskove komisije za bioetiku u Srbiji Zvonko Magić ocenio je da je neophodna organizovana kampanja stručnih službi pri institutima za javno zdravlje kako bi se povećeo broj imunizovanih protiv kovida.

Pročitajte još:

Magić je za RTS rekao i da je potrebno da se ide po firmama i kompanijama, kao i po školama i fakultetima, i podsetio da je kampanja vakcinacije u Srbiji jako dobro počela, ali da se „izgubio ritam“ i da se zastalo sa imunizacijom.

„Mislim da samo organizovanom kampanjom, pre svega od strane stručnih službi pri institutima za javno zdravlje, gde ne bi bilo samo obraćanje ljudima preko medija, ovih ili onih, ili preko popularnih ličnosti i političara, već da se uvede dodatni krug, da se ide po firmama, kompanijama, školama i fakultetima“, rekao je on.

Magić je naveo i da oni, od njega, bolje znaju šta treba da rade, te dodao da su, kako je ukazao „na kraju krajeva i plaćeni za to“.

„Ne mislim da su gradjani bilo gde dovoljno dobro informisani zato što su često te informacije (o kovidu) nekako svode i idu do jednog nivo“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, informacija mora da bude tačna, transparentna, razumljiva…

„I sada ako u kratkom vremenu treba nešto da objasnite, onda se nešto verovatno i preskoči“, rekao je on.

Magić je rekao i da problema ima mnogo, te izdvojio, kako je, rekao konkretan u vezi sa disonantnim tonovima iz Kriznog štaba.

„Problema ima mnogo, to su ti disonantni tonovi koji dolaze iz Kriznog štaba, taj politički deo i stručni deo“, rekao je on.

Naveo je primer ponašanja Austrije sa širenjem kovida, te ga uporedio sa Srbijom.

„Videli ste u Austriji, kada im se dešava porast, kod njih imate poprilično drastične mere, a ovde imate najave sastanka koji se održava pa se ne održava“, rekao je on.

Podsetio je i da onda, u najavi da će sednica Kriznog štaba biti održana, iz medicinskog dela najavljuju traženje neke oštrije mere a već u najavi ima onih koji kažu „ne, nećemo to“.

Ukazao je i da se onda dodje „do srednjeg rešenja“, odnosno do, kako je naveo, rešenja „ni tamo ni ovamo“.

„Odluke donose poltičari, ali te odluke su etičke samo ako su zasnovane na stručnim podacima, inače onda smo u problemu“, rekao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare