Stručnjak za Balkan: Tajnost dijaloga Srbije i Kosova izaziva nove krize

Vesti 21. jan 202318:0517 komentara
Izvor: Tanjug/ Miloš Milivojević

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da je neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem signal da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Pročitajte još:

Prištinu i Beograd su u petak posetili specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, u pratnji američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, izaslanika Francuske Emanuela Bonea , izaslanika Nemačke Jensa Pletnera i savetnika italijanske vlade Frančeska Taloa.

Tema razgovora bio je predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za koji su posrednici sa zapada istakli da očekuju više razumevanja Prištine za mogućnosti koje predlog nudi. U međuvremenu, u Beogradu su, prema njihovim rečima, primetili „odgovoran pristup i spremnost na teške odluke“.

Veber, inače viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, ocenio je da je problem u tim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok „i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu predloga EU ili takozvanog nemačko-francuskog predloga“.

„Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nejavna, teško je proceniti postoji li zaista neka dinamika, bilo kakav plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve to samo pokušaj da se ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak“, rekao je Veber za RSE.

Komentari

Vaš komentar