Stručnjak za vode: Potpuno ispravnu vodu ne pije 40 odsto stanovništva Srbije

Vesti 03. jun 202211:35 > 12:068 komentara
Izvor: Unsplash

Stručnjak za vode i profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija upozorio je da Srbija prečišćava svega 10 odsto otpadnih voda, dok ostalo ide u reke i da se "slobodno može reći" da 40 odsto stanovništva u Srbiji ne pije potpuno higijenski ispravnu vodu za piće.

PROČITAJTE I:

Danas u Vojvodini imamo 600.000 ljudi koji piju vodu sa arsenom. Sigurno znamo da taj arsen izaziva rak kože i nadbubrežne žlezde. Piju vodu i nikom ništa, nema zabrane, rekao je Dalmacija za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Vode ima, ali nema kvalitetne vode. To je ona stara jevrejska „imao, pa nemao“­ – ­ti imaš vodu, a ne možeš da je koristiš zato što zagađuješ, naglasio je on.

Dalmacija je istakao da je Morava zagađena azotom i fosforom zbog spiranja tla, a kroz zagađene kanale u Vojvodini praktično voda ne teče. U te kanale dospeva velika količina otpadnih voda i gube svrhu za koju su bili i napravljeni, a to je navodnjavanje. Pitanje je čime navodnjavamo ako je ta voda takvog kvaliteta, predočio je on.

Najveći zagađivači voda u Srbiji su zapravo tri grada koja nemaju prečistače. To su Novi Sad, Beograd i Niš. Svi kažemo „moramo da prečišćavamo otpadne vode“, ali pitanje je kako, rekao je Dalmacija.

Komentari

Vaš komentar