Struja za sever Kosova: Povod novih akcija Prištine ili trajno rešenje problema

Vesti 05. nov 202119:30 21 komentara

Do 6. novembra struju za sever Kosova plaćaće kosovski operator KOSTT, prema odluci koju je maja ove godine usvojila Skupština Kosova. Baš taj datum u Beogradu tumače kao mogući povod za nove akcije Prištine na severu Kosova.

Oko 11 miliona evra za plaćanje električne energije za opštine na severu Kosova, prema odluci Skupštine u Prištini trebalo je da opredeli kosovski operator KOSTT za period od šest meseci počevši od 6. maja.

U Beogradu taj datum navode kao mogući povod za nove akcije Prištine na severu Kosova. Kao meta je označena trafostanica Valač.

Povezane vesti

„Oni će to pokušati da iskoriste, gotovo sam siguran, u nekom trenutku za ostvarenje nekih drugih političkih ciljeva koji nemaju veze sa samom energetikom. Kada će to biti i da li će biti, oni su ti koji biraju trenutak, a ja ih molim da to ne čine“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako oni ne žele da isporučuju struju u opštinama na severu Kosova oni to mogu da isključe na nekim drugim lokacijama, prosto mogu da isključe dotok električne energije za sever Kosova i to sve može da se reši bez specijalnih snaga“, smatra Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

„Nema ni jedne indikacije da može da dođe do nekog incidenta, do neke intervencije policijskih snaga ili tako nešto“, ocenjuje novinar iz Prištine Ljeart Hodža.

Mijačić smatra da je moguće očekivati novu neizvesnost.

„Potrebno je bilo da se reši pitanje snabdevanja severa Kosova, bilo je potrebno da se izdaju licence za rad operaterima koji bi naplaćivali i distribuirali struju na severu Kosova. To se nažalost nije desilo, šest meseci je prošlo, vreme je potrošeno a da se problem nije rešio tako da ulazimo u jednu novu neizvesnost“, kazao je Mijačić.

Dve kompanije pedmet sporenja

Predmet sporenja Beograda i Prištine su dve kompanije – Elektrosever i EPS Trgovina, predviđene Briselskim sporazumom. One još uvek nisu operativne jer Priština nije izdala licence za njihov rad.

Kosovska Vlada je požurila i pogrešila kada je dala rok od šest meseci da se nađe trajno rešenje, smatra Hodža.

„To što se očekuje je da se nađe još neko privremeno rešenje, možda vrlo slično ovome koje je na snazi do sutra, tako da se kupi još vremena. A u međuvremenu da se završi sve sa papirologijom kako bi kompanija Elektrosever počela da funkcioniše“, naveo je Hodža.

Mijačić kaže trafostanica „Valač“ je važna, jer najveći deo struje za sever dolazi odatle, ali i zato što se u njoj nalazi merna stranica na kojoj se može videti potrošnja struje.

„Kosovo je decembra prošle godine postalo nezavisna energetska celina u okviru Evropske energetske mreže i ujedno osnovalo energetski blok sa Albanijom“, rekao je Mijačić.

Javno preduzeće Elektromreže Srbije je tada saopštilo da je trafostanica „Valač“ i dalje u njihovom sastavu. Niko građanima na severu Kosova do sada nije odgovorio kada će i kome plaćati struju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare