„Ugrozilo bi se Ustavom garantovano pravo na zdravstvenu zaštitu“: Apel za očuvanje Apoteke Beograd

Vesti 12. jun 202413:27 22 komentara

Portal Nova.rs objavio je tekst o stanju u Apotekarskoj ustanovi Beograd, u kojem zaposleni navode da u apotekama nedostaju lekovi i medicinska sredstva, da radnicima kasne plate i da je prisutan strah da je u pitanju proces pred privatizaciju i prodaju ove ustanove. Sagovornice N1 saglasne su da bi ukidanjem državnih apoteka moglo doći do toga da se ugrozi Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu.

Iz kabineta direktora apoteka Beograd Nikole Prelevića saopšteno je da je poznato, da je do pre nekoliko godina, Apoteka „Beograd“ imala isključivo pravo da izdaje lekove na recept i da je taj ekskluzivan položaj na tržištu medikamenata imao za posledicu i veoma dobre poslovne rezultate.

Ističu i da Apoteka „Beograd“ prema Zakonu u svakoj smeni moraju da imaju diplomiranog farmaceuta i farmaceutskog tehničara, i da imaju ozbiljnih naznaka da se tu odredbu konkurencija ne poštuje. Takođe dodaju da se strogo drže pravila Zakona o javnim nabavkama, te da takvu vrstu ograničenja privatne apoteke nemaju.

„Podvlačim i veći broj zaposlenih, što je takođe nasleđena obaveza. Svakako da sve to utiče na povećane troškove poslovanja. Uprkos svim teškoćama sa kojima se susrću i druge državne apoteke čiji su osnivači lokalne samouprave širom Srbije, Apotekarska ustanova Beograd redovno isplaćuje zarade zaposlenima i nema dugovanja premo svojim radnicima. Ističemo da Apoteka „Beograd“ nema svoj poslovni prostor u vlasništvu. Naprotiv, sve apoteke na tzv. atraktivnim mestima u Beogradu iznajmljujemo od poslovnog prostora Grada ili od drugih ponuđača. O poslovnoj budućnosti Apotekarske ustanove mi kao poslovodstvo ne možemo da govorimo. To pitanje je u nadležnosti Osnivača i naravno, s obzirom na značaj Apotekarske ustavnove Apoteke „Beograd“, upućeni smo na podršku osnivača, Grada Beograda. Svakako da nam treba pomoć Osnovača da bi se modernizovali i sproveli principe efikasnog poslovnog modela“, navodi se u saopštenju.

Diplomirana farmaceutkinja i specijalistkinja Dušanka Stefanović Radisavljević iz Sindikata farmaceuta i lekara Srbije za N1 kaže da državne apoteke osnivaju opštine kako bi se obezbedio opšti interes i zdravlje stanovništa, te da se zaboravilo da je farmaceutska delatnost pre svega zdravstvena delatnost, a ne delatnost koja mora da donese profit.

„Ukidanjem državnih apoteka, bojim se da će doći do toga da se ugrozi Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu. Ne moram da naglasim da privatne apoteke može da otvori svako i u njima svako može da radi. Mislim da tako ne bi trebalo tako da bude“, kaže ona.

Stefanović Radisavljević ističe i da je Zakon o apotekarskoj delatnosti koji je bio iniciran pre nekoliko godina zaustavljen i da bi trebalo raditi na tome da bude uveden.

„To bi, pre svega, zavelo red. Državne apoteke rade u skladu i sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, i sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i drugim zakonskim i podzakonskim aktima. Ako to sve važi u državnom sektoru, i ako se to sve poštuje u državnom sektoru, mora biti primenjeno i na privatni sektor“, objašnjava ona.

Apotekarska ustanova Beograd, je prema njenim rečima, bitna zato što je to gigant što se tiče apotekarske delatnosti.

„Pokriveno je apsolutno sve, od lekova na recept, do lekova preparata, galenskih preparata, magistralnih preparata, sve ono što je počelo da zamire, sve ono što narušava mogućnost da mi na adekvatan način pružimo stanovništvu kompletnu farmaceutsku zdravstvenu negu i uslugu“, objašnjava Stefanović Radisavljević.

Vesna Petković iz Demokratske stranke za N1 kaže da su problemi u Apotekarskoj ustanovi Beograd, prema njenim saznanjima, počeli prošle godine kada je, kako ističe, ispražnjen račun ove ustanove, te da je privatizacija nešto što se može očekivati.

„To se vezuje za bivšu direktorku protiv koje je podneta i krivična prijava, tako su krenuli problemi sa plaćanjem dobavljačima, sa nabavkom robe, sa malim kašnjenjima za plate, za isplate zarada, pa su onda krenula poruke prema zaposlenima, hajde sada malo da pojačate pazar, što je neverovatno, oni nisu trgovci, oni su farmaceuti, pa onda štedite struju, ugasite svetlo, naročito je problematično od januara, kada su zapravo kasnile uplate od grada kao osnivača“, objašnjava ona.

Ona ističe i da ne mora i ne sme biti sve na prodaju i da Apotekarska ustanova ima izgrađeno poverenje sa građanima za sve decenije postojanja.

Prema njenim rečima, u vlasništvu apoteka su neke atraktivne lokacije u gradu.

„To su apoteke u glavnoj ulici u Zemunu, u Kralja Milana, u Knez Mihajlovoj, u Bulevaru Kralja Aleksandra, mislim da je još neka, to su fantastične lokacije koje mogu jako biti značajne nekom naprednjačkom tajkunu kako to već sada izgleda, oni bace oko na to i prosto, za njih je prava šteta da se tu nalazi apoteka, ako je već apoteka onda je dobro da bude njihova, da ne bude ta apoteka koja je zapravo deo nekog javnog interesa“, kaže Petković.

Ističe i da Apotekarska ustanova ima svoj poseban značaj zato što je ona deo sistema primarne zdravstvene zaštite.

„U kriznim situacijama, poput kovida ili poplava u Obrenovcu, tada apotekarska ustanova i njene apoteke, njeni objekti, one staju u odbranu tog opšteg interesa zdravlja građana. Tokom kovida su, po mojim informacijama, pripremali alkohol, maske su mogle da se kupe po nižim cenama, za vreme poplava u Obrenovcu su proizvodili magistralne lekove. Znači oni rade nešto što ne rade privatne apoteke. Zato ne sme sve da bude na prodaju, ne sme sve da se uništi. Bez obzira koliko se nekom svidela lokacija“, zaključuje ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare