Struka traži postupak protiv Đukanovića zbog Koluvije, institucije ćute

Vesti 02. okt 202119:15 > 19:27 41 komentara

Predrag Koluvija se već nekoliko dana nalazi u kućnom pritvoru, nakon što mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor u kojem se nalazio od 2019. godine. On se juče prvi put javno oglasio od kuće, u razgovoru sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem, koji, osim što je branilac u ovom predmetu i član Srpske napredne stranke, obavlja i razne druge funkcije koje su za pravnike nespojive - a kada se spoje mogu značiti sukob interesa.

„Moj i Vaš gost Predrag Koluvija… Pomaže Bog!“, tako je Đukanović najavio svog savornika.

Predrag Koluvija: „Bog ti pomogao!“

Povezane vesti

Samo što ovo nije pravi novinar, već branilac čoveka sa nanogicom koji je u ovom slučaju gost. I koji je u intervjuu koji traje skoro dva sata nekoliko puta indirektno optužio aktuelnog ministra odrane, a nekadašnjeg policije, Nebojšu Stefanovića:

Koluvija: Ponuda je bila ta da ja okrivim Andreja Vučića koga inače u životu nisam video, znači video sam ga na televiziji. I za Zvonka Veselinovića.

Đukanović: Policija Vam kaže… Ko je to iz policije rekao?

Koluvija: To konkretno mi je rekao Dušan Mitić, koji se predstavio kao načelnik operative. Ne bi me čudilo da je taj neko iz kabineta ministra to naložio njima ili sve to pratio preko telefona, možda čak i gospodin ministar lično.

Par sati kasnije, novi ministar, takođe lično, rekao je gostujući na televiziji Pink da će ovi navodi biti ispitani, iako bi već trebalo da su deo optužnice:

„Kod predsednika Vučića nema zaštićenih, može da vas voli, da mu budete dragi, ali nema zaštićenih, zakon je isti za sve. Niko nije zaštićen i ja da tako nešto uradim, mogu da idem u zatvor. Kada je u pitanju ministar Stefanović, nadležni organi razgovaraće i sa njim i sa Koluvijom, videćemo šta je istina“, kaže Aleksandar Vulin.

Istinu ne zna ni predsednica Vlade, koja na pitanje N1 kaže da intervju nije gledala ali da ne veruje da Vladimir Đukanović kao pojedinac može da utiče na pravosuđe.

„Da li je u skladu sa zakonom je jedino pitanje koje ja kao predsednica Vlade mogu da postavim. A to kada bi krenuli šta je u redu, a šta nije u redu… Onda bi mogli svašta nešto da pričamo o našem društvu. Ali ja verujem u institucije, verujem u zakon ove zemlje, verujem u Ustav i to je to što ja imam da kažem“, ističe Brnabić.

A Ustav i zakoni Vladimiru Đukanoviću dozvoljavaju da bude poslanik, predsednik skuštinskog odbora za pravosuđe, a ujedno i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Sa te pozicije on utiče na izbor sudija, smatraju u Jukomu.

„On dakle ne krši zakone samim vršenjem svojih funkcija ali krši kodekse načinom na koji pre svega vrši advokatsku delatnost. Očekujemo i od Advokatske komore Beograda i od Visokog saveta sudstva i od Državnog veća tužilaca da pokrene postupak protiv svog člana i da on trpi sankciju jer je u pitanju komentarisanje i nedozvoljeni uticaj jer je u pitanju postupak koji je jako važan za državu Srbiju“, kaže Katarina Golubović iz Jukoma.

Za sada se nijedna od pomenutih institucija nije oglasila ali jeste Miroslav Aleksić iz Narodne stranke koji je najavio krivične prijave protiv Đukanovića i Koluvije jer je u pomenutom intervjuu rečeno da je on hteo da „organizuje državni udar sa policajcima i tužiocima“. Đukanović mu je odgovorio na svom Instagram profilu da „jedva čeka“ da se neki tužilac pozabavi tom prijavom. Međutim, za N1 nije želeo da govori.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare