Studenti FFH se lako zapošljavaju, a budžetskih mesta još ima

Profesorka Maja Milojević kaže da na Fakultetu za fizičku hemiju još ima budžetskih mesta, te da će biti organizovan i drugi upisni rok. Iako interesovanje za prirodne nauke nije onakvo kakvo bi želeli, kaže da "nisu u deficitu sa stručnjacima", kao i da se njihovi studenti vrlo lako zapošljavaju.

Fakultet za fizičku hemiju ove godine upisuje 100 studenata, od tog 80 na budžetu, a školarima je na donjoj granici, iznosi oko 75.000 dinara.

Profesorka Maja Milojević kaže da za sada još ima budžetskih mesta.

„Interesovanje za prirodne nauke, za sve fakultete na PMF nije onakvo kakvo bismo mi želeli. Danas je deci teško da poveruju da sa jednom prirodnom naukom možete da radite nešto što će biti interdisciplinarni posao“, kaže ona.

Ipak, kaže da nisu u deficitu sa stručnjacima.

„Mi do kraja drugog upisnog roka najčešće popunimo kapacitete, svake godine širimo krug potencijalnih studenata, sa različitim oblicima promocije nauke ne bi li smo predočili studentima da je ovo jedan važan poziv“, navodi ona.

Organizovali su, ističe, za svu decu koja su položila prijemni iz matematike, fizike, hemije ili biologije, na bilo kom fakultetu, da mogu sa tim položenim prijemnim da apliciraju i prijave se u dodatnom upisnom roku.

„Zvuči apstraktno Fakultet za fizičku hemiju, međutim, ne možete danas da zamislite nijednu laboratoriju za magnetnu rezonancu, naši studenti mogu da se zaposle u nekim sferama koje su primenjene u medicini, kontroli vode, lekova, industriji… Stvara se oblast praktičnih veština za naše studente. Dosta se naših studenata odlučuje da ode u inostranstvo i nastavi studije na najboljim svetskim univerzitetima.

Uče ih, kaže, „da se uhvate u koštac sa savremenim problemima i nađu inovativna rešenja“.

„Naši se studenti vrlo jednostavno zapošljavaju, nemamo problem da su u zapećku na tržištu rada, naprotiv, to je ono što i kandiduje ovaj fakultet za izbor svih ambicioznih mladih ljudi koji žele da nađu mesto u jednoj ovakvoj sferi“, kaže Milojević.