„Studenti i profesori spremni na proteste“: Reakcije na odluku o doktoratu Malog

Vesti 21. mar 202319:05 82 komentara

Upravni sud u Beogradu doneo je odluku kojom se poništava odluka Univerziteta u Beogradu o poništenju doktorskog zvanja Siniše Malog. U tekstu presude se navodi da za takvu odluku Univerziteta nema pravnog osnova i da se predmet vraća nadležnom telu na ponovno odlučivanje. Akademska zajednica negoduje i smatra da univerzitet treba da donese odluku šta je plagijat, bez uplitanja suda.

Apsurdno i nenormalno, tako profesor Ratko Božović ocenjuje odluku Upravnog suda da poništi odluku Univerziteta u Beogradu.

„Mislim da to nije za komentar, već da čovek zanemi… Sud je uradio nešto što je suprotno zdravom razumu. Ovo je jedan motiv za Nušića kad bi bio živ, prosto bi moglo da uđe u jednu komediju“, kaže Božović.

POVEZANE VESTI

Odluku suda ocenjuje i kao pravno nasilje nad Univerzitetom.

U obrazloženju presude stoji da „po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka“.

Profesorka Biljana Stojković smatra da je takva odluka nedopustiva.

„Ovo prosto ne može da se dozvoli, ja ne želim da verujem da će sada Univerzitet, odnosno uprava u Rektoratu da se povinuje ovim odlukama. Mi imamo jasnu presudu, ovo jeste plagijat, poništen je doktorat i to je to“, rekla je Stojković.

Univerzitet u Beogradu doneo je ranije odluku da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat, zbog čega se poništava. Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 22. decembra 2021. godine odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

Treba se vratiti par godina unazad, kada je ustanovljeno da je doktorat ordinarni plagijat, kazao je profesor Slobodan Prvanović.

I tu, kaže, nema nikakve dileme.

„To je ustanovio nadležni organ Univerziteta, to je kasnije potvrdio i sam Senat BU, nema nikakve dileme što se tiče sadržaja, odnosno materije samog doktorata“, naglasio je Prvanović.

Studenti i profesori su spremni na proteste, ističe profesorka Biljana Stojković, ne isključuje ni mogućnost ponovne blokade rektorata, jer ukoliko je nešto neakademsko ponašanje, samo univerzitet to može da kaže.

Komentari (82)

Vidi sve komentare