STAV i MASA i kolege s fakulteta osudili targetiranje Dinka Gruhonjića

Vesti 20. mar 202409:56 > 11:25 12 komentara
N1

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu okupljeni u neformalnoj grupi STAV osudili su javno targetiranje profesora Dinka Gruhonjića i pozvali da se se pretnje njemu i njegovoj porodici hitno zaustave. I Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (МАSA) osudila je pretnje Gruhonjiću.

U objavi na društvenim mrežama, STAV poručuje da su medijske slobode u Srbiji već ugrožene, dok targetiranje novinara doprinosi opštem pogoršanju stanja i polarizaciji društva.

„STAV nije saglasan sa nedavno objavljenim stavom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i zahtevamo da se predstavnici parlamenta izjasne koji studenti traže sankcionisanje prof. dr Dinka Gruhonjića“, navode iz ove grupe studenata.

I МАSA osuđuje pretnje Gruhonjiću.

Kako se navodi u saopštenju MASA-e, „nepotpunim i manipulativno izabranim isečcima“ sa jednog javnog skupa i daljim tendencioznim interpretacijama, sprovodi se organizovana kampanja uperena ka kolegi Gruhonjiću. „Izjave na jednom neformalnom skupu, van okvira akademskih institucija, ne mogu biti povod za svojevrsni progon unutar fakulteta. Ne ulazeći u izrečeno i shvatajući osetljivost javnosti, smatramo da je sloboda govora neprikosnoveno pravo intelektualca na svakom mestu“, dodaje se.

MASA poručuje i da se „u smišljenom obračunu“, montirani snimci iz dubine interneta prenose kao vesti u tabloidnim glasilima, a „po modelu kojem smo već više puta svedočili“.

„Iza ovih vesti slede salve pretnji po život pojedinca i njegove porodice, kao i pozivi da se prof. Gruhonjiću da otkaz. Sloboda govora nosi odgovornost za izrečeno, ali ne sme da podrazumeva javni linč“, precizira se u saopštenju. Takođe, MASA je izrazila kolegijalnu solidarnost prema Gruhonjiću, ocenjujući da se kroz različite vidove pritisaka, javne prozivke i spinovanjem putem medija i društvenih mreža „praktikuje zastrašivanje javnosti, sputava integritet kritičkih glasova u akademskoj zajednici i ugrožava lična bezbednost njenih članova“.

Sinoć je lokalni portal NS uživo, blizak novosadskoj vlasti, preneo izjavu predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak da je taj parlament „većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića“. Ona je rekla i da je Etičkoj komisiji Filozofskog fakulteta prosleđen dopis u kom se zahteva da se njegov govor proglasi za govor mržnje.

Prethodnih dana taj portal je na društvenim mrežama postavio montiranu verziju Gruhonjićevog govora sa prošlogodišnjeg festivala „Rebedu“, uz huškački komentar, da bi ga zatim preneli brojni povezani portali.

Prethodno su mediji bliski vlasti poveli kampanju targetiranja predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anel Lalić zbog njenih izjava na ovogodišnjem izdanju festivala „Rebedu“ u Dubrovniku, što je rezultiralo da dobije hiljade pretnji, među kojima i pretnje smrću.

I Odsek za medijske studije osudio kampanju protiv Gruhonjića

Profesori i asistenti na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osudili su danas „manipulativnu kampanju“ koja se vodi protiv njihovog kolege, novinara i vanrednog profesora, Dinka Gruhonjića.

„Ovaj napad na profesora Gruhonjića je primer prljave kampanje, koja ima za cilj da kroz izvrnute informacije plasirane sa skrivenim namerama, uništi njegov profesionalni integritet i ugled. Perpetuirani napadi, sada usmereni ka akademskom radu našeg kolege, ugrožavaju njegovu bezbednost i bezbednost njegove porodice, zbog čega smo posebno zabrinuti“, dodaje se u saopštenju.

Gruhonjićeve kolege naglašavaju važnost kritičkog razmišljanja i opreza prilikom donošenja sudova, i „pozivaju građane i one koji se oglašavaju povodom ovih navoda da pre donošenja zaključka provere informacije, posebno u ovakvim situacijama“.

„Kao članovi i članice akademske zajednice nastavljamo da negujemo slobodu mišljenja i govora, te ohrabrujemo sve da se upoznaju sa činjenicama i na osnovu toga formiraju mišljenje, umesto da se oslanjaju na dekontekstualizovane i polovične sadržaje“, dodaje se.

Takođe, pored kolegijalne solidarnosti zbog, kako navode, nepravednog napada na Gruhonjića, sa Odseka pozivaju na javnu podršku i solidarnost u odbrani novinarske profesije od takvih napada.

„Ovakvo ponašanje je nedopustivo i kao akademska zajednica moramo ga oštro osuditi i suprotstaviti se s najvećom odlučnošću“, zaključuje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare