Studenti nepoverljivi prema vakcinaciji, smatraju da „nije dovoljno ispitano“

Vesti 24. mar 202119:50 248 komentara

I dalje ima mnogo onih koji nemaju poverenje u vakcine protiv koronavirusa. U toj grupi, po svemu sudeći, nalaze se i studenti. Jer, iako je u studentskoj poliklinici u Kragujevcu omogućena vakcinacija bez zakazivanja, podaci nadležnih pokazuju da do sada nijedan student nije došao da se vakciniše. Oni koji studiraju u Beogradu, uglavnom poručuju da se ne vakcinišu, zbog toga što nemaju precizne informacije o efikasnosti i bezbednosti vakcina.

Kako bi se zaštitili od korone, studenti su prihvatili da pređu na onlajn nastavu. Međutim, kada je u pitanju vakcinacija, u krugu akademaca nešto ne štima. Tim povodom signali upozorenja najpre su stigli iz Kragujevca.

„Do sada nažalost nije bilo vakcinisanih studenata, ima interesovanja, studenti nas zovu, dolaze da se raspitaju i uvek je odgovor da razmisle još malo“, kaže Bisenija Radivojević iz Doma zdravlja Kragujevac.

Kragujevački studenti za sada nemaju mogućnost da biraju vakcinu, jer im je dostupna samo AstraZeneka.

Povezane vesti

„Ja se još nisam vakcinisao iz razloga zato što sam preležao koronu i smatram da prvo naši najstariji sugrađani moraju da se vakcinišu“.

„Nisam se vakcinisao, čuo sam da je počelo, ali jednostavno nemam taj interes, jer želim da vidim kako koja vakcina deluje“, kažu kragujevački studenti.

Dok njihove kolege iz Kragujevca ne utvrde kako vakcine deluju, oni koji studiraju u Beogradu mogu da biraju koju vakcinu žele da prime. Međutim, neki kažu da im ni to nije dovoljno.

„Nisam se vakcinisala i nisam ni zainteresovana, jer mislim da to treba još malo da se ispita, pa onda tek“.

„Zainteresovana sam da se vakcinišem, ali ne verujem da ću da se vakcinišem ovde, uradiću to u Šapcu, pošto tamo živim“.

„Nisam iskreno zainteresovan, nisam se vakcinisao, jer smatram da nije dovoljno ispitano“.

„Nisam se vakcinisala još uvek, čekam da malo zavlada vakcinacija među studentima“, navode beogradski studenti.

Podaci predstavnika Studentskog parlamenta univerziteta u Beogradu pokazuju da najviše vakcinisanih ima među studentima medicine. Iako, zainteresovanost, kako kažu, postoji i na drugim fakultetima, studenti su i dalje neodlučni.

„Mogu reći da se na Elektrotehničkom fakultetu oko 400 studenata prijavilo, ali ima i nemali broj studenata koji su trenutno u nedoumici i nisu sigurni šta je ono šta treba da urade, mislim da sa studentima treba da se razgovara, da moraju da im se razjašnjavaju nedoumice koje imaju – uglavnom vezane za efikasnost i bezbednost vakcina, moram reći da je jedan od najčešćih pitanja kada radimo priču oko vakcinacije, pitanje koje se odnosi na uticaj vakcinacije na plodnost“, kaže Luka Marošanin iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Iz beogradske studentske poliklinike za N1 kažu da su zadovoljni kako se odvija vakcinacija među studentima. Navode da će do kraja nedelje vakcinu primiti njih 1.000, kao i da očekuju da će broj vakcinisanih studenata u narednom periodu biti veći.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.