Studenti Pravnog fakulteta poslanici na jedan dan – bez vike i teških reči

Vesti 16. dec 202219:25 11 komentara

Narodna skupština bila je danas mesto za mlade. Studenti beogradskog Pravnog fakulteta simulirali su rad poslanika, skupštinsku raspravu i donošenje zakona. Međutim, simulacija je u odnosu na realnost bila drugačija.

Možda je upravo neko među tim studentima budući političar. Možda će na posao dolaziti upravo u Parlament. Javljaće se za reč, predlagati zakone i amandmane, braniti svoje stavove.

Možda će ga na to inspirisati dan proveden u poslaničkoj klupi Male sale i simulacija sednice, ili pak domaćin koji ga je dočekao da mu bar na kratko prenese svoje bogato iskustvo.

POVEZANE VESTI

„Neko će od vas, kako sam čuo, biti zadužen i da predsedava tom sednicom. E, pa, njemu ili njoj želim tek posebnu sreću i uspeh i neka bude spreman da će svi ostali da viču na njega“, kazao je Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine.

Da bi Orlić dobio „zamenu“, morala je da prođe cela procedura, kao u „stvarnom životu“.

Na početku konstitutivne sednice studentima su podeljene lažne biografije sa podacima o bračnom statusu, odakle dolaze i kojoj stranci pripadaju. Potom su dobili uverenje o izboru narodnog poslanika koje su potpisali, a onda je najstariji među njima predsedavao sednicom, sve do izbora predsednika Skupštine.

Koji je izglasan delimičnom većinom, glasovima udružene vlasti i koalicije.

„Poštovani poslanici, zahvaljujem vam na poverenju koje ste mi ukazali izborom za predsednika Narodne skupštine. Nastavljamo rad po dnevnom redu“, izjavio je Aleksandar, predsednik Narodne skupštine.

Na dnevnom redu važan predlog vladajućih – zabrana prodaje alkohola posle 22 časa.

„Kršenje javnog reda i mira uveče pod uticajem alkohola nije bilo nikada veće u istoriji naše republike“, rekao je Mateja Grujičić, student prava („Narodni pokret“).

U „opozicionim“ redovima – protivljenje.

„Znamo primere zemalja koji su uveli prohibiciju i znamo do čega je to dovelo. Znamo da nijedna od tih prohibicija nije urodila plodom“, odgovorio je Matija Jefćenović, student prava („Liberalni pokret“).

Beše neobično miran dan za Skupštinu, drugačiji u odnosu na ono što se viđa u Velikoj sali i na ulazu u zgradu.

Milenko Jovanov, pokazuje fotografiju Radomiru: Evo ovako, evo ovako. Evo ovako, Lazoviću! Evo ovako!

Vladimir Orlić: Poslaniče Novakoviću, sedite na mesto!

Neka žena viče: Pozdravio te Bojan, smestio si oca troje dece u zatvor!

Jovanov juri Rakićku i Lutovca: Ajde, bre!

Glas iza kamere: Hajde nasilniče, pusti ženu!

Jovanov: Ja da pustim nju, pa ona mene.

Glas iza kamere: Ti si nasilnik Jovanov.

Pitali smo studente – šta oni misle o realnosti u domu svih građana i dominantnoj retorici?

To je nešto na čemu bi trebalo da se radi i vremenom…

N1: Da se poboljša?

Da se poboljša, da.

Da li se slažem sa svime što slušam i čujem tamo – baš i ne. I način na koji se to kaže – ne. Ali mislim da je to opet čar politike, da ima više strana, shodno tome, to je OK.

A što se predloga zakona tiče, na kraju je ipak odbačen.

Bez vike, teških reči i targetiranja neistomišljenika. Možda bi studenti trebalo češće da gostuju, pa da nešto nauče oni koje će jednog dana eventualno da zamene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare