Vodič za studente: Cene smeštaja i ishrane u studentskim domovima u Beogradu

Vesti 09. jun 202315:52 > 10. jun 2023 19:38 9 komentara
N1 / Sara Sekulić

Mesečna cena smeštaja u studentskim domovima u Beogradu varira u zavinosti od kategorije u koju spada studentski dom i broja kreveta u sobi. Takođe, cene se razlikuju u zavisnosti od toga da li se soba plaća po budžetskoj ili tržišno-ekonomksoj ceni.

Cene smeštaja kreću se od 1.300 do 3.190 dinara po budžetskoj ceni, dok je raspon cena za ekonomkse sobe od 8.000 do 13.000 hiljada dinara, pokazuju podaci Studentskog centra u Beogradu.

Beograd raspolaže sa 14 studentskih domova koji su podeljeni u četiri kategorije. Iz Studentskog centra u Beogradu (SC) navode da se kategorije određuju prema Pravilniku o standardima za kategorizaciju objekata studentskog standarda.

Od oko 10.500 mesta u Ustanovi Studentski centar Beograd 60 posto mesta spada u prvu kategoriju. Više od 90 odsto ukupnih kapaciteta su mesta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Sve sobe su opremljene u skladu sa studentskim standardima, navodi se u odgovoru Studentskog centra.

Na kategoriju smeštaja utiče i opšte stanje samog objekta, starost, opremljenost i slično. Ono što, pre svega, izdvaja prvu kategoriju smeštaja jesu zasebna kupatila u sobama, navode iz SC-a.

Domovi po kategorijama

U prvu kategoriju spadaju Dom I, II, III i IV u Studentskom gradu, Kralj Aleksandar I, Patris Lumumba I i II blok, Vera Blagojević I, 4. april A blok, Košutnjak paviljoni A i B.

Drugoj kategoriji pripadaju 4. april B blok, Mika Mitrović, Patris Lumumba VI blok, Slobodan Penezić I, II i III paviljon, kao i Rifat Burdžović I, II, III, VI blok.

Treću kategoriju obuhvataju domovi Karaburma kula A i B, Patris Lumumba IV i V blok, kao i Vera Blagojević II.

Domovi Žarko Marinović i Patris Lumumba III blok spadaju u poslednju, četvrtu kategoriju.

Cene soba po kategorijama i broju kreveta u sobi

Cene soba u domovima koji spadaju u I kategoriju po budžetskoj ceni kreću se od oko 2.400 za petokrevetnu do nepunih 3.200 dinara za jednokrevetnu sobu. Po ekonomskoj ceni, jednokrevetna soba iznosi trinaest hiljada, dvokrevetna malo više od dvanaest hiljada, trokrevetna jedanaest hiljada, četvorokrevetna iznosi deset hiljada, dok je petokrevetna soba približno 9.500 hiljada, pokazuju podaci SC-a.

kategorije studentskih domova u beogradu
N1 – Podaci Studentskog centra u Beogradu

Jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe II kategorije po budžetskoj ceni kreću se od nepunih 2.200 do nešto više od 2.500 dinara. U istoj kategoriji sobe po ekonomskoj ceni kreću se od deset do dvanaest hiljada dinara.

Od jednokrevetne do četvorokrevetne sobe u domovima koji pripadaju III kategoriji budžetska cena se kreće od 1.400 do dve hiljade dinara. Za iste sobe, po ekonomskoj ceni, cene su od 8.500 do nešto više od jedanaest hiljada dinara.

Sobe koje pripadaju IV kategoriji po budžetskoj ceni iznose od 1.300 do nepunih dve hiljade. Ekonomske sobe, u zavsinosti od broja kreveta, iznose od osam za četvorokrevetnu do jedanaest hiljada za jednokrevetnu.

Važeće cene uspostavljene su u oktobru prošle godine. Pre toga, cene su menjane u oktobru 2013. godine, ističu iz SC-a.

Ručak u menzi za više od deset godina duplo poskupeo

U svim studentskim restoranima u Beogradu cene obroka su iste. Doručak iznosi 56, ručak 120, dok je večera 90 dinara, za studente koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Studenti koji se hrane po tržišno-ekonomskim cenama doručak plaćaju 130, ručak 310, a večeru 240 dinara.

cene ishrane u menzama
N1 – Podaci Studentskog centra u Beogradu

Aktuelne cene ishrane važe od 1. oktobra 2022. godine. Pre toga, cene se nisu menjale od oktobra 2013. godine, ističu iz Studentskog centra.

Od 2013. do 2022. godine studenti su izdvajali 40 dinara za doručak, 72 za ručak, dok su večerali za nepunih 60 dinara.

Od 2011. do 2013. studenti Univerziteta u Beogradu koji su se hranili u menzama, dnevno su izdvajali 132 dinara za sva tri obroka. Tada je ručak u menzi iznosio svega 55 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare