Studija: Mladi skloniji demokratskim vrednostima vide bolju budućnost u regionu

Vesti 09. jun 202116:05 > 16:081 komentar
Izvor: Ilustracija / Tanjug / Tara Radovanović

Mladi na Zapadnom Balkanu koji su privrženiji demokratskim vrednostima, više prepoznaju sličnosti naroda na Zapadnom Balkanu i vide potencijal za izgradnju bolje budućnosti u toj regiji, ocenjeno je u studiji "Zajednička budućnost - Opažanja mladih o miru na Zapadnom Balkanu".

U studiji koju je predstavila specijalista za mlade, mir i bezbednost UNDP-a Suzana Dakaš navodi se da mladi u regionu nisu zadovoljni vladama i institucijama u svojim zemljama, dok je su prema civilnom sektoru i organizacijama koje se bave mladima ambivalenti ili nezadovoljni.

Oko 58 odsto mladih je reklo da je tokom pandemije koronavirusa njihovo poverenje u vlade opalo, Mladi ljudi imaju ključnu ulogu za stabilnost i mir u regionu. Najučestaliji oblik diskriminacije je govor mržnje, a mlade devojke su više pogođene diskriminatornim komentarima. Diskriminacija je uglavnom na osnovu godina, političke usmerenosti i etničke pripadnosti.

Samo 19,5 odsto mladih u regionu učestvuje u društvenim aktivnostima, ali je oko 65 odsto izrazilo želju da bude aktivnije.

„Postoji jaz izmedju oblasti interesovanja mladih i onoga u čemu eventualno učestvuju, što ukazuje da je potrebno više razločitih formalnih i neformalnih platformi za društveno angažovanje“, rekla je Dakaš.

Najveći problem i za mlade i za društva iz kojih odlaze su i dalje su migracije mladih u inostranstvo. Oko 52 odsto mladih je reklo da se za 10 godina vide u inostranstvu.

Studija je rađena na više hiljada mladih u Srbiji, Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Kosovo. Bili su uključeni mladi oba roda, iz raznih etničkih, obrazovnih, socio-ekonomskih i religijskih grupa, iz urbanih i ruralnih sredina.

Komentari

Vaš komentar