Stupar: Sloboda medija nije pitanje za novinare, već za političare, i to jednog

Vesti 03. maj 202209:46 > 10:02 6 komentara
N1

Novinar Slobodan Stupar kaže, na Svetski dan slobode medija, da te slobode u Srbiji nema, ali da to više nije pitanje za novinare, već za političare, odnosno, kako kaže, za jednog političara. "On je već 10 godina odlučio da nema slobode", kazao je Stupar. Komentarišući pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Stupar kaže da je pitanje kako će "Vučić iz toga da izađe", ali da misli da se "uzda u šibicarenje".

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine. U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja.

„Sloboda medija nije više pitanje za novinare, već isključivo za političare, i to jednog. On je već 10 godina odlučio da nema slobode. Jedino da zovemo (američkog ambasadora Kristofera) Hila da on pita ovog drugog kad će to biti“, izjavio je Stupar u Novom danu na N1.

POVEZANE VESTI

Stupar kaže i da bez slobode medija nema demokratije.

„A bez demokratije nema uređene države“, dodaje.

Na pisanje štampe da „Vučić podstiče pretnje medijima“, Stupar kaže da oni koji rade u tabloidnim medijima nisu novinari.

„Ja ne bih te koji rade u tim medijima nazvao novinarima. Ne, to su propagandisti. Vučelić novinar, nije moguće, kako može TV Dnevnik biti novinarsko delo, ne, to je čista propaganda, Vučić izjavio to i to… Sramotno je što mi danas razgovaramo o tako nečemu. Ozbiljni smo ljudi. U obdaništu bismo decu naučili šta je sloboda medija, a mi odrasle ljude ne možemo da naučimo tome. Srbi ne vole demokratiju, zato što je demokratija sučeljavanje dva različita mišljenja, što onda, kako oni smatraju, proizvodi svađu. A oni ne vole svađu, zato vole vođu. Jer kad vođa kaže – nema rasprave. I mi tako imamo od kneza Miloša, Karađorđevića, pa Obrenovića, pa onda opet Karađorđevića, pa Broz, pa Milošević, pa sad imamo ovog“, izjavio je Stupar.

O odlasku Vučića u Nemačku, i obraćanju srpskoj javnosti nakon toga, Stupar kaže da nećemo saznati šta su dvojica državnika govorila, kao što nikad ne saznamo.

„To se najavljuje, pumpa se, prvo je bilo obraćanje za prošlu nedelju, pa je odloženo za petak. Mi živimo u onome što profesor Ratko Božović zove tajna država. Mi pojma nemamo o čemu razgovaraju ti ljudi iza zatvorenih vrata, mi čujemo samo Vučićev stav, ali u suštini mi nemamo pojma. A onda to nije država, to je privatno posed“, naglašava.

I pita se – čemu služi Skupština Srbije.

„Lepa zgrada, izuteno lepa. A služi za neke ‘kebare’ i ostale, koji će da je ogade narodu. Obesmišljavanje parlamenta je nacistička ideja, obesmišljavanjem parlamenta došlo se do toga da mi imamo firera. Vučić je naravno, nemoćan da napravi fašizam, ja samo kažem na šta se ugleda, sličnu literaturu koristi. I nije dobro, neće biti dobro. I sad smo u situaciji kada izgleda počinje da se obara ruka. Mi ćemo morati da budemo deo sveta, ma koliko ne želeli to“, smatra Stupar.

Na pitanje kao će onda izgledati sledeći saziv parlamenta, Stupar kaže – to i njega zanima.

„To i mene zanima. Nisam siguran da će se išta promeniti, uređena skupština bi bila katastrofa po onoga ko vlada. Skupština je najviše zakonodavno telo, koje između ostalog, reguliše i status predsednika države. Obesmišljavanje parlamenta je način da sebi dam na značaju – država bez parlamenta može, ali bez predsednika nikako“, navodi Stupar.

Dodaje da to može da se promeni.

„Može, sa malo jačim mišićima, da se pritisne. Mi smo sad već na obaranju rukle. Mi nemamo pojma šta Hil radi, ali radi. I ne samo on, došao je novi američki ambasador u Crnoj Gori, i u BiH. Hil je ozbiljan diplomata, reč je o ozbiljnom poslu. Bajden je zato poslao njega. Kako će Vučić iz toga da izađe…mislim da se on uzda u to šibicarenje, ali mislim da su mu mogućnosti ograničene“, naglasio je gost N1.

Komentari (6)

Vidi sve komentare