„Stvari se guraju pod tepih“: Škole za MUP bezbedne, ali ne i za prosvetare i psihologe

Vesti 24. feb 202420:52 40 komentara

Da li su škole u Srbiji posle 3. maja postale bezbednije? Ako pitate Ministarstvo unutrašnjih poslova - jesu. Zaposleni u prosveti i roditelji đaka kažu ne bi se saglasili. Upozorenja je mnogo, a nikada jasnije stiglo je u petak iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" kada je kod učenika pronađen nož.

Devet meseci posle masakra, „Ribnikar“ je ponovo dospeo u udarne vesti, pošto je u rancu učenika osmog razreda pronađen nož.

Ponovo je postavljeno i pitanje – da li su škole bezbedne? Jedan od mogućih odgovora daje majka devojčice koja je ubijena u majskom masakru.

„Nije potrebna neka naročita inteligencija da bi se iz naslova shvatilo da će država i ovaj slučaj zataškati. Deca nam nisu bezbedna u školi, to izgleda još uvek velikom delu građana ove zemlje nije jasno“, smatra majka Ane Božović, Ninela Radičević.

Psihološkinji Ani Mirković – jeste. Ono što se u petak dogodilo u Ribnikaru jasno je upozorenje da škole posle 3. maja nisu bezbednije. Nisu – jer se stvari guraju pod tepih.

„Meni se čini da ovo nije jedna izolovana situacija i da ovakvih situacija ima mnogo i mi možemo da vidimo i na društvenim mrežama da se deca hvale i oružjem i tučama i agresijom i mislim da je glavni zadatak svih u društvu da pričamo kako možemo da preveniramo da nikada se ne desi da jedno trinaestogodišnje ili četrnaestogodišnje dete ponese nož kao jedan od predmeta koji su mu neophodni tog dana u školi“, navodi pshihološkinja Ana Mirković.

Na nedovoljnu bezbednost upozoravaju i prosvetni radnici. Dok se vrtimo u lavirintu papirologije, nema konkretnih koraka, ukazuje učiteljica Vesna Jerotijević.

„Ono što je nama ključno jeste da mora da se više spoljnih i stručnih saradnika uvrsti, pa i pripadnici MUP-a moraju biti tu stalno prisutni, neki način i video nadzora koji su po školama nisu na vreme servisirani, negde rade, negde ne rade to može recimo da bude jedan od dobrih faktora prevencije i zaštite, naravno ti detektori za metal o kojima se toliko polemisalo posle jučerašnjeg događaja su nešto što škole nemaju“, naglašava učiteljica.

A da li sve škole imaju školske policajce, iz MUP-a ne odgovaraju na pitanja N1. Za pitanja N1 zatvoren je i ministar policije, iako je prisustvovao svečanom defileu u Sopotu.

Dok policija broji 220 godina od bitke kod Drlupe, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom državni skeretar MUP-a broji krivična dela i prekršaja u školama. Tvrdi isti ih je broj kao i 2022, ali je prijava više zato što je 2.500 policajaca svakodnevno angažovano na obezbeđivanju škola.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare