Subotić: Iluzorno očekivati da uvedemo sve sankcije, koliko god novca EU da nudi

Vesti 23. nov 202218:32 8 komentara

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike kaže da je iluzorno očekivati da Srbija uvede osam paketa sankcija Rusiji, koliko god novca da nam nude, ali da je neophodno da se pošalje neki gest dobre volje.

Evropski parlament u Strazburu usvojio je rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Takođe, evroposlanici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

„Ukoliko Srbiji nije bilo jasno da to mora, sada je EP poslao jasnu poruku. EP, iako nema snažnu ulogu, pitaju se tek na kraju procesa, ima mogućnost da generiše snažnu političku volju. Pritiskaju druge institucije da deluju, mogu da pritiskaju vlade i države da prate način delovanja koji je propisan rezolucijom, stvara se veći teret odgovornosti da ispunimo ono na šta smo se obavezali. Da ćemo postepeno usaglašavati spoljnu politiku, to nismo učinili, zbog povećanog broja rezolucija u odnosu na Rusiju, usaglašeni smo 45 odsto, dok se sa paketima sankcija nismo usaglasili. Od 52 rezolucije koje se odnosne na Rusiju, Srbija se usaglasila sa 10, to je nedovoljno da ubedi parlament da je spremna da deli evropsku viziju“, rekao je Subotić.

POVEZANE VESTI:

On poručuje da cela rezolucija odiše pozitivnom energijom i da je suština da se Srbiji da podsticaj da promeni dosadašnji kurs, da se po modelu faznog pristupanja pokaže da se isplati biti na strani Zapada.

„Građani su navikli na određene benefite od EU, vizna liberalizacija, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je otvorio tržište EU, Erazsmus projekat, najveći investitori, prema analizama svih organizacija civilnog društva govori se da svi pretpristupni fondovi nisu dovoljni da se smanji jaz između proseka EU i i proseka Zapadnog Balkan. Našom idejom otvara se mogućnost da Srbija dobije do sedam puta više fondova nego što je do sada bio slučaj“, rekao je on.

Autor rezolucije, poslanik Tonino Picula, kazao je da je Evropski parlament uvek bio pristalica proširenja.

„On je rekao da pregovori treba da se završe do kraja ove decenije, to ne znači da Srbija posle neće moći da pregovara, već se daje podsticaj našim donosiocima odluka da završe do 2030. Junker je govorio o 2025. godini, države nisu ekspresno odobrile tu ideju, ukoliko taj momentum nismo iskoritstili da se fokusiramo na 2030. Šolc i Makron kažu da će želeti interno da se reformišu kako bi bili spremni za nove članice. Od nas zavisi da li ćemo se usglašavati, sprovoditi reforme“, naveo je Subotić.

Na pitanje šta Srbija može da uradi kako bi se pregovori ubrzali, Subotić kaže da treba sprovesti tri procesa.

„Prvo vladavina prava, jesmo usvojili ustavne amandmane, to je pohvaljeno, sada traje proces pojedinačnih zakona koji treba da utvrde pojedinosti naše dalje prakse, pažnja zakonodavnom procesu kako će se urediti. Iluzorno je očekivati da Srbija uvede osam paketa sankcija, koliko god novca da nam nude. Neophodno je da Srbija ispuni svoje obaveze, da se postepeno usaglašava sa spoljnom politikom EU, da se pošalje gest dobre volje da smo spremni, vreme nam ističe, trudimo se da pokažemo da ne treba Srbiju osuđivati, jer ne može preko noći, zato se borimo da se Srbiji da još vremena. Nije znak dobre volje kad se Raša tudej otvara u Srbiji, to ide u suprotnosti sa sankcijama“, smatra Subotić.

Podseća da je Srbija glasala za nekoliko rezolucija u UN, što je nekada bilo nezamislivo.

„Usaglasili smo se sa 10 deklaracija EU, u nekima se i Putin pominje. U tabloidima nema Putina više u herojskom smislu, priča se i dalje o kataklizmama i čudima, ali nema hvalospeva. Pojedini govore kako Rusija gubi i da je to povod da razmišljamo kako naši interesi mogu bolje da se ispune u kontekstu naše saradnje sa EU. To su minimalni iskoraci, koji možda nisu dovoljni za EU“, dodao je.

Kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, Subotić navodi da je teško predvideti njegov ishod jer je netransparentan.

„Nemamo uvid, sve što znamo su informacije iz medija, ne bih se usuđivao da prognoziram. Činjenica da se danas vodi dijalog Petkovića i Bisljimija je jasan signal da u ovom danu neće doći do kompromisa. Srbija je pokazala spremnost i teret je na Prištini koja je pokazala da nije spremna na kompromis“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare