Sud ga vratio na posao nakon četiri godine, a firma uskoro prestaje da postoji

Vesti 05. nov 202120:58 4 komentara
N1

Posle skoro četiri godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih Sportskog centra u Prokuplju Vanja Stojanović vraćen je na posao, uz obavezu poslodavca da isplati sva zaostala potraživanja i oko 200.000 dinara na ime sudskih troškova. U međuvremenu je pre nekoliko meseci u Sportskom centru pokrenuta likvidacija, pa će Stojanović ubrzo ponovo morati na biro rada.

Ranije su pored Stojanovića još dve članice štrajkačkog odbora, formiranog krajem 2017. godine kao podrška čistačicama ove ustanove, koje su tada dobile otkaz, pravosnažno vraćene na posao, pišu Južne vesti.

Ovim je konačno stavljena tačka na dugogodišnji spor sindikalaca i tadašnjeg direktora Sportskog centra Bratislava Lukića, a Apelacioni sud je utvrdio da je rešenje o otkazu koje je Stojanoviću, kao predsedniku reprezentativnog Nezavisnog sindikata i štrajkačkog odbora uručeno krajem novembra 2017. godine, nezakonito i naložio poslodavcu da ga vrati na posao sa svim pravima koje je imao do tog dana.

U pojašnjenju presude se navodi da je poslodavac otkaz sindikalcima uručio pozivajući se na zapisnik inspektora rada, koji nema ovlašćenja da utvrđuje nezakonitost štrajka.

Za Stojanovića je ovo jedina moguća zakonska presuda, ali postavlja pitanje odgovornosti tadašnjeg rukovodstva Sportskog centra, koje je samo u ova tri slučaja oštetilo firmu za skoro million dinara.

Inače, štrajkački odbor je oktobra 2017. godine formiran nakon što su nadležni u Sportskom centru odlučili da ugase Službu higijene i otpuste svih osam radnica.

Stojanović je istog dana sazvao sednicu Upravnog odbora na kojoj je formiran štrajkački odbor, a nakon toga je započeo i štrajk upozorenja, tvrdeći da je otkaz čistačicama, među kojima je bila i samohrana majka, bila politička odluka, a da je otkaz koji su kao štrajkački odbor dobili u stvari pokušaj zastrašivanje radnika i želje da se ugasi svaki vid sindikalne borbe za prava radnika.

U međuvremenu pokrenuta likvidacija Sportskog centra

Pre oko tri meseca, jednoglasnom odlukom odbornika tadašnje sednice Skupštine Prokuplja ukinuta je ustanova Sportski centar, čime bez posla ostaje 67 radnika.

Međutim, iako je po zakonu o likvidaciji svim radnicima prestao radni odnos danom pokretanja likvidacionog postupka u Privrednom sudu u Nišu, odnosno 16. avgusta, oni i dalje dolaze na posao i primaju plate.

Likvidacioni upravnik iz Niša Bratislav Rajković ranije je potvrdio da je u startu napravljena greška koja do danas nije ispravljena, jer je svima morao da se prekine ugovor o radu sa tim datumom.

Inače, nadležni su obećali radnicima će im na ime otpremnine isplatiti deset prosečnih plata u Srbiji.