Sud naložio Bogoslovskom fakultetu da vrati profesora Rodoljuba Kubata na posao

Vesti 14. jul 202212:56 18 komentara
N1/arhiva

Prvi osnovni sud u Beogradu naložio je Bogoslovskom fakultetu da vrati na posao profesora Rodoljuba Kubata.

U prvostepenoj presudi navodi se da su odluke o njegovom otkazu bile nezakonite i obavezuje se fakultet da Kubata vrati na rad i rasporedi ga na poslove koji odgovaraju njegovoj vrsti i i stepenu stručne spreme, stečenom znanju i sposobnostima, u roku od osam dana.

Pročitajte još

Rodoljub Kubat dobio je otkaz u oktobru 2020. godine, kako je tada navedno, na osnovu „pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, Pravoslavni bogoslovski fakultet doneo rešenje, kojim se Kubatu zabranjuje obavljanje poslova nastavnika na tom fakultetu.“.

Zapravo, Sinod je Kubatu uskratio blagoslov za podučavanje na fakultetu. Kubatu je zamereno i da podriva ugled crkve. Otkazu su prethodili oštri javni nastupi o dešavanjima na fakultetu i, kako je tada govorio Kubat, „hajci na pojedine profesore“.

„Dobro je da je sud ispoštovao Zakon i time zaštitio ne samo Bogoslovski fakultet i Crkvu, nego i Univerzitet u Beogradu. Bolje bi bilo da do ovoga nije ni došlo, ali sada je tako kako jeste. Nadam se da će ovaj slučaj biti opomena za sve kršioce zakona da pravda ipak pobeđuje. Bog koji sve vidi i sudi stoji uz one koji se bore za pravdu, slobodu i dostojanstvo ljudi“, rekao je za N1 Kubat nakon odluke suda.

Kubat je bio dugogodišnji profesor Bogoslovskog fakulteta na katedri Starog zaveta. Jedan je od najboljih poznavalaca ove tematike.

Bogoslovski fakultet ima pravo žalbe na ovu presudu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare