N1 na ročištu u Subotici: Sud ne zanima „politička pozadina“ mobinga Ranke Kašiković

Vesti 18. okt 202315:27 11 komentara

Pred subotičkim višim sudom održano je četvrto ročište u postupku po tužbi radnice u Gerontološkom centru u Subotici, protiv direktorke te ustanove, zbog navodnog zlotavljanja na radu.

Kašiković je ranije za N1 svedočila o tome da je pritiske na poslu počela da doživljava nakon što je novembra 2021. odbila da ide na miting Srpske napredne stranke u Beogradu.

Sud je međutim odlučio da se neće baviti motivima eventualnog zlostavljanja, odnosno da se neće baviti političkim okolnostima tog slučaja.

U slučaju po tužbi Ranke Kašiković za politiku nema mesta – sudinica u postupku pred Višim sudom u Subotici rekla je da motivi za eventualno zlostavljanje nisu predmet postupka, te da neće uzimati u obzir iskaze svedoka koji se odnose na navodne političke pritiske na radnike Gerontološkog centra.

To je rečeno nakon što je svedokinja tužilje potvrdila njene navode, da je direktorka ustanove Brankica Tešanović, preko jedne radnice, tražila od zaposleninh da idu na veliki miting Srpske napredne stranke u Beogradu, novembra 2021. godine. Sud se dakle time neće baviti, nego samo onim što je predmet postupka, odnosno time da li je mobinga bilo ili ne.

Tužena strana, direktorka gerontološkog centra Brankica Tešanović i njena advokatica rekle su da ne žele da daju izjave za medije dok postupak ne bude pravosnažano okončan.

Svedok odbrane, šefica pravne službe u Gerontološkom centru, insistirala je na tome da su sve dodatne obaveze koje su dodeljivane Ranki Kašiković bile deo uobičajenog posla i da se očekivalo da će ona kao jedna od boljih radnica sve dodatne obaveze uspeti da izvrši.

Alaksandar Milanovic

S druge strane, svedokinja tužilje, takođe zaposlena u istoj ustanovi, govorila je o tome da su Ranki nametane dodatne i besmislene obaveze u trenutku kada je već bila preopterećena poslom i kada je radila i po 16 sati dnevno.

Ročištu su prisustvovali i novinari portala Istinomer, iako im je prvo rečeno da neće moći da prisustvuju, jer nemaju poziv.

Sledeće ročište, na koje je kao svedok tužene strane pozvan i bivši direktor Gerontološkog centra u Subotici, pokrajinski sekretar za privredu Nenad Ivanišević, zakazano je za 11. decembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare