Sud odlučio da Božović mora da plati Vesiću 166.000 dinara zbog izjava o jelci

Vesti 29. mar 202115:49 > 15:53 3 komentara
N1

Balša Božović, nekadašnji šef odborničke grupe DS u Skupštini grada, izgubio je na sudu od Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, zbog povrede časti i ugleda i navoda o novogodišnjoj jelci.

Božović za Nova.rs kaže da je reč o drugostepenoj presudi i naglašava da je ova presuda poruka svakom ko je u opoziciji da ne može da radi svoj posao.

„Moj posao je bio da kao šef odborničke grupe jedne opozicione stranke u Skupštini Beograda govorim o tome kako se troši novac građana Beograda. Pričao sam o jelki od 83.000 evra ili 5.000 evra po metru. To nije bilo samo za naše prilike čudno. O tome su pisali i strani mediji. Svi su govorili da Beograd ima najskuplju jelku na svetu“, navodi on.

Božović dodaje da je sud zaključio da je narušen ugled poznatog pravnika, te da je u obavezi da mu plati odštetu i sudske troškove u ukupnom iznosu od 166.000 dinara.

Upitan šta je konkretno tada rekao, on kaže da je optužio dvojac koji je u tom trenutku politički odlučivao o raspolaganju novcem građana Beograda, a to su bili Siniša Mali i Goran Vesić.

„Rekao sam i taj posao koruptivan. Moj posao je bio da kontrolišem vlast i kažem građanima kako se troši novac građana. Portal Pištaljka je prvo objavio da se na nezakonit način sproveo tender, a ja sam izašao sa konkretnim podacima. Faktički je pre završetka tendera jelka bila kupljena“, navodi Božović.

Kako je ranije prenela Politika, suđenje Božoviću po tužbi Vesića počelo je u oktobru 2018. zbog povrede časti i ugleda izjavama o “najskupljoj jelci na svetu”. Vesić je te godine u januaru tužio Božovića, zahtevajući naknadu nematerijalne štete od milion dinara za „pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“.

Tužbu je podneo jer ga je Božović „javno uvredio, osramotio i ocrnio“ kada je izjavio da je veoma važno da gradska vlast objasni šta se dešava s budžetom za 2018. godinu i da „očekuje da tužilaštvo Sinišu Malog (tadašnjeg gradonačelnika) i Gorana Vesića, zajedno sa jelkom, pošalje da Novu godinu slave u Centralnom zatvoru“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare