Sud upozorio Nasima Haradinaja da će biti vraćen u pritvor u Hagu zbog intervjua na Kosovu

Vesti 18. jun 202412:00 0 komentara
N1

Specijalni kosovski sud u Hagu upozorio je danas nekadašnjeg lidera udruženja boraca OVK Nasima Haradinaja da bi zbog nedozvoljenih intervjua na Kosovu mogao biti vraćen u pritvor u Hagu na dosluženje kazne zbog ometanja tog suda.

To „poslednje upozorenje“ izdala je predsednica suda Ekaterina Trendafilova, koja je Haradinaja u decembru prošle godine pustila na uslovnu slobodu pošto je u Hagu izdržao dve trećine kazne od četiri godine i tri meseca zatvora.

Zajedno s Hisnijem Gucatijem (Hysni), Haradinaj je bio osuđen zato što su, kao lideri veterana OVK, 2020. objavili veliki broj poverljivih dokumenata suda u Hagu, uključujući i identitet zaštićenih svedoka.

Kada su, krajem prošle godine, izdržali dve trećine kazne, sudija Trendafilova odlučila je da ih pusti na prevremenu slobodu pod određenim uslovima, među kojima je bila zabrana nastupa u medijima bez odobrenja suda.

Gucati je bio pušten u oktobru, a Haradinaj u decembru prošle godine.

Kako piše u današnjem upozorenju Trendafilove, Haradinaj je, tek što se našao na slobodi na Kosovu, prekršio te uslove i u medijima, sredinom decembra prošle godine i u januaru ove godine, „objavio izjavu“, a da prethodno nije tražio dozvolu suda u Hagu.

Predsednica suda upozorila je Haradinaja, krajem januara, da se uzdrži od kontakta s medijima i izjava ili će „biti vraćen u pritvor da odsluži ostatak kazne“.

Zanemarivši to upozorenje, Haradinaj je, u maju i junu ove godine, dao čak sedam intervjua na Kosovu, takođe bez dozvole suda.

Kako je sud danas objavio, predsednica Trendafilova bi zbog toga mogla da odmah naloži da Haradinaj bude vraćen u haški pritvor na dosluženje kazne, ali je ona odlučila da Haradinaju uputi „poslednje upozorenje“.

„Bilo kakvo dalje Haradinajevo kršenje uslova, bez obzira koliko neznatno, imaće za rezultat njegovo hitno vraćanje u pritvor“, upozorila je Trendafilova.

Pravila suda, Haradinaj je kršio i u pritvoru u Hagu zbog čega je bio pušten na uslovnu slobodu dva meseca posle Gucatija.

Bivši zamenik predsednika Udruženja boraca OVK, Haradinaj (59), i predsednik tog udruženja Hisni Gucati, osuđeni su zbog toga što su, na konferencijama za štampu u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. i u „više od 20 nastupa u medijima“ objavili poverljive dokumente suda, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Te svedoke potom su više puta javno osudjivali kao „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“.

Gucati i Haradinaj bili su pritvoreni u septembru 2020. godine, kada ih je u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom u Hagu izjavili su da nisu krivi.

Sudjenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a završne reči održane su u martu 2022.

Prvostepenu presudu – kaznu od četiri i po godine zatvora i globu od po 100 evra – sud im je izrekao 18. maja 2022.

U februaru 2023., apelaciono veće suda je potvrdilo glavne nalaze prvostepene presude, ali je kaznu Gucatiju i Haradinaju smanjilo za po tri meseca.

Odlukom predsednice suda Trendafilove, Gucati je na prevremenu slobodu bio pušten u oktobru, a Haradinaj u decembru prošle godine.

Oni, po toj odluci, moraju poštovati uslove koje je sud odredio – da predaju pasoše, redovno se javljaju policiji i da ne istupaju u medijima i komentarišu rad suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!