Sudbina subotnjih blokada neizvesna – različiti stavovi organizatora i učesnika

Vesti 09. dec 202119:31 > 19:39 66 komentara

Skupština Srbije u petak, po hitnom postupku, raspravlja o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Dan pošto je predsednik Srbije najavio izmene Zakona o referendumu i skupštini vratio Zakon o eksproprijaciji, sudbina subotnjih blokada je neizvesna. Razlog - potpuno različiti stavovi organizatora i učesnika blokada.

„Mislim da je ovo jedna velika pobeda građana i čestitamo svima koji su bili na ulici ovih dana. Što se nas tiče, to znači da su osnovi zahtevi protesta ispunjeni“, rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

„Zahtevi oni koji smo mi od početka komunicirali nisu ispunjeni“, kaže, s druge strane, Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka.

Povezano:

Ovo nesagalsje u izjavama organizatora i učesnika blokada tek je početak.

N1: Zovete li građane u subotu na blokadu ili na slavlje?

Veselinović: Pa ja bih rekao da pratimo šta rade organizatori. Ja mislim da će se organizatori koordinirati i da će to biti zajednički poziv. Ja mislim da je najgore u ovoj situaciji da imamo nekakvo rasplinjavanje i nekakve podele.

A upravo su se organizatori dosadašnih blokada podelili.

N1: Da li će biti okupljanja i slavlja nan Trgu Republike i u drugim gradovima u subotu?

„Neka prate u petak uveče društvene mreže“, rekao Savo Manojlović.

„Kakvo slavlje, nema razloga ni za kakvim slavljem. Da slavi može jedino Vučić ako prekinemo blokadu“, navodi Miketić.

„Čovek se drži za reč, a vo za rogove. Mi ćemo se skloniti sa blokada“, navodi Manojlović.

„Protest , svakako, nije gotov. Mi ćemo se organizovati. Večeras ili rano ujutro ćemo saopštiti tačno koji su gradovi u protestu i u blokadi“, kaže Miketić.

I tako će, tvrde u Ekološkom ustanku, sve do ispunjenja svojih zahteva. „Mi ćemo se fokusirati na Rio Tinto i na pravna pitanja u smislu da svi počinioci, batinaši i ovaj bagerista budu privedeni pravdi“, ističe Miketić.

„Mi sad možemo da dodajemo zahteve od subote do subote, ali na taj način bi se ta energija iscedila“, navodi Nikola Arsenić iz „Kreni – Promeni“.

„Nije dodato. Mi smo se pridružili blokadi SEOS-a, a to što je Savo Manojlović nešto iskomunicirao na svoj način – to njega pitajte. Mi ostajemo da Rio Tinto nema šta da traži u Srbiji. To je naš osnovni zahtev uvek bio“, kaže Miketić.

„To su naši politički zahtevi koji u samoj osnovi nisu mogli da budu zahtevi protesta pošto je protest krenuo oko nekih drugih zahteva“, navodi Veselinović.

Dok učesnici protesta utvrđuju šta su bili zahtevi protesta, profesorka prava savetuje da listi dodaju još jedan.

„Ne mora biti zahtev, ali morao bi biti predlog da se smeni ministar policije, jer on je bio taj koji je morao da izda naređenje da se uniformisana policija ne pojavljuje“, kaže profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić.

Ako građanima nije jasno šta će se dešavati u subotu, vladajuća partija tvrdi da njoj jeste.

„Znamo šta ćete da radite. Nastavićete da divljate, nastavićete da vitlate, dok ne dođemo do glave Aleksandru Vučiću. Glavni cilj svega ovoga je Aleksandar Vučić“, kaže Vladimir Orlić (SNS).

Aleksandar Vučić doživeo je prvi, ali ne konačan poraz, smatra profesorka Rakić Vodinelić. „Ja verujem da je on to učinio razmišljajući – hajde izgubiću ovu bitku da bi dobio rat. A rat su za njega naravno izbori“, navodi ona.

I opozicione stranke veruju da se „rat“ dobija na izborima, a u debati da li treba nastaviti ulične blokade ili ne, drže se po strani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare