Sudija Majić: Vlast me napada da druge obeshrabri

Vesti 08. apr 202107:53 35 komentara
N1

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić izjavio je da je jedan od razloga zbog kojih ga "predstavnici vladajuće ekipe napadaju jeste i da se svi drugi, koji bi se potencijalno suprotstavili, obeshrabe".

„Pored toga, svedoci smo opšte krize morala, vrednosti i identiteta. Ali to nije slučaj samo u pravosuđu jer ono ne može biti bolje od društva u kojem funkcioniše. Dijabolično smo zamenili stvari onog trenutka kada smo zlo proglasili dobrim, a dobro zlim. Potreban nam je temeljni društveni preporod“, rekao je Majić, za novi broj nedeljnika NIN.

povezane vesti

Kako je naveo, „njegov početak nastupiće onda kada budemo spremni da kažemo da smo u prethodne tri decenije mahom išli pogrešnim putem“.

„Za sada se još uvek zavaravamo, verujući da su svi drugi zbog toga krivlji od nas samih, kao i da ćemo na kraju ćorsokaka biti prvi koji će pronaći novi horizont“, rekao je Majić.

On je istakao da je siguran da najveći broj poslanika koji ga napadaju nikada njegove presude nije ni pročitao.

„Pored toga, odbrana od ovakvih napada bi trebalo da dođe sa strane sa koje ne dolazi – na prvom mestu ovde mislim na Visoki savet sudstva. Umesto toga, vređanja i klevetanja se najčešće i dešavaju u prisustvuju i uz prećutnu saglasnost članova ovog tela. Ali to je još jedan aspekt naše tužne zbilje na koji sam previše puta ukazao“, rekao je Majić.

Prema njegovim rečima, pravosuđe ne bi bilo tako poniženo da svojim podaničkim odnosom ono samo nije doprinelo održavanju ovakvog stanja.

On je rekao i da su veze sudija i političara opasne, ne samo po nezavisnost pravosuđa već i po njih same. „Jer kao što sam svojevremeno istakao – iako nije prijatno biti predsednikov neomiljeni sudija, neuporedivo je gore biti predsednikov omiljeni sudija, jednom kada se stvari promene“, rekao je Majić.

On je kazao i da smo „svedoci činjenice da se bezakonje obrušava i na samu vlast, koja ga je uvela kao jedan od pricipa vladavine“.

„Poslednje afere u kojima svakodnevno isplivavaju novi momenti o povezanosti visokih državnih službenika sa ljudima iz kriminogenog miljea, najjasniji su podsetnik na to da su na duži rok ovakva društva neodrživa“, rekao je Majić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare