Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka pri kraju, ima li pravde za Jovanovića

Vesti 22. feb 202120:243 komentara

Da li će nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović biti osuđen za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića? Tužilac za Simonovića traži 8 godina zatvora. Drugi opštinski sud sutra saopštava prvostepenu presudu posle sudskog procesa koji je trajao oko dve godine i tokom kog je više ročišta odloženo nego što je održano.

Ima li pravde za novinara portala „Žig Info“ Milana Jovanovića, kom je prema optužnici, zbog kritičkih tekstova zapaljena kuća, po nalogu Dragoljuba Simonovića koji je u vreme zlodela, kao kadar Srpske napredne stranke, bio predsednik opštine Grocka. Posle dve godine i dva i po meseca, od kada se dom novinara pretvorio u prah i pepeo, izricanje prvostepene presude očekuje se u utorak.

Povezane vesti

„Konačno dolazi kraj ovom isrpljujućem suđenju, u kom je odbrana Simonovića pre nastojala da mene stavi na optuženičku klupu, nego što je dokazivala neumešanost svog branjenika u zlodelo koje je počinjeno“, ističe Jovanović.

Inače, Jovanović je od prvog dana kao krivca označavao upravo Dragoljuba Simonovića. Istragom je utvrđeno da je predsednik opštine Grocka policajcu interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću, da bi mu zauzvrat zaposlio ženu naložio da novinaru upali kuću.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu. Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva molotovljeva koktela u kuću. Jovanovića je spasila supruga, koja ga je u poslednjem momentu kroz plamen i dim, izvukla napolje.

Simonovićeva odbrana, osim što je tvrdila da njihov klijent nema veze sa požarom, tokom čitavog procesa pokušavala je da ospori i da je Milan Jovanović novinar. Iako je Jovanović, za lokalne medije iz Grocke šest godina pisao o malverzacijama sa kojima je povezivao upravo Dragoljuba Simonovića.

Podsetimo, Simonović je uhapšen posle velikog pritiska međunarodnih institucija, a o njegovom hapšenju javnost je obavestio prvi čovek SNS-a i predsednik države Vučić. U pritvoru je proveo 40 dana. Uprkos brojnim dokazima, Simonović se novinarima, posle jednog ročišta, predstavio kao žrtva zavere.

Simonović: Očigledno je da je ovde montiran proces od strane policijskih struktura i tužilaštva.

N1: Kome je to potrebno?

Simonović: Meni pravi štetu, a kome je potrebno, ne znam.

Tužilac, tvrdi da je Simonović glavni pokretač napada na novinara koji umalo da se završi smrću Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin u požaru u kojem im je izgorela životna imovina, i traži za njega kaznu od osam godina zatvora.

Komentari

Vaš komentar