Suđenje Gucatiju i Haradinaju počeće 7. oktobra pred sudom u Hagu

Vesti 02. sep 202115:28 > 18:101 komentar

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, počeće 7. oktobra pred Sudom za zločine OVK u Hagu. Na današnjem pripremnom ročištu, predsedavajući sudija Čarls Smit rekao je da će 7. i 8. oktobra raspravno veće saslušati uvodnu reč tužilaca, a da je ispitivanje prvog svedoka planirano za 18. oktobar.

Konačno je poznat datum početka suđenja dvojici funkcionera Udruženja ratnih verterana Kosova, Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju, optuženim za ometanje rada suda i uticaj na svedoke. Odluku je donelo sudsko veće u tom postupku, nakon pripremne konfenrecije održane poslednja dva dana.

Haradinaj i Gucati uhapšeni su prošlog septembra, zbog toga što su javnosti i medjima distribuirali poverljive podatke iz Specijalizovanog tužilaštva, među kojima su i podaci o identitetu potencijalnih svedoka u procesima pred novim Haškim sudom.

U međuvremenu teče i prethodni postupak u procesu pokrenutom protiv bivšeg predsednika Kosova i jednog od komandanata OVK Hašima Tačija i trojice njegovih saradnika, takođe visokorangiranih kosovskih političara i bivših ratnih vođa.

Povezane vesti:

Nije poznato kada bi to suđenje moglo da počne. Prema ranijim tvrdnjama, Tužilaštvo je već spremno za glavni pretres, ali advokati odbrane su negodovali, navodeći da da nije realno očekivati da suđenje počne ove godine, možda ni do leta naredne. Njima je, kako su rekli, potrebno najmanje 18 meseci da se pripreme i formiraju istražne timove, uz opasku da je Tužilaštvo za taj isti posao na raspolaganju imalo mnogo više vremena.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene protiv Srba, Roma, Aškalija, katolika i nelojalnih Albanaca na tridesetak lokacija na Kosovu i dve u severnoj Albaniji u periodu od marta 1998. do kraja septembra 1999. godine.

Četvorica visokih funkcionera nekadašnje OVK terete se za ubistva, progon, zatvaranja, mučenja, nehumano postupanje i druga srodna krivična dela.

Tači i ostali u pritvoru su od novembra prošle godine i više puta su tražili da budu pušteni na slobodu do početka suđenja, ali takvim zahtevima nijednom nije udovoljeno. Upozorenje specijalnog tužioca iz prošlog juna, da Tači i Veselji podrivaju rad suda, zbog čega je Tužilaštvo i objavilo predlog optužnice pre nego što je ona postala pravosnažna, spekuliše se, bilo je ključno za odluku da Tači i ostali sve vreme ostanu iza rešetaka u Sheveningenu.

Tome doprinosi i tvrdnja Tužilaštva da postoje pristici i zastrašivanje svedoka u slučaju „Tači i ostali“ i dan danas.

Komentari

Vaš komentar