Suđenje klanu Veljka Belivuka počelo ispočetka: Tužioci izneli uvodna izlaganja

Vesti 17. jun 202418:48 13 komentara

Suđenje klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava počelo je ispočetka, jer je u procesu promenjen predsednik sudskog veća, odnosno zato što je sudija koja je dve godine vodila ovaj postupak otišla u penziju.

Nova predsednica sudskog veća u postupku protiv klana Belivuk-Miljković je sudija Zorica Avramović, koja je u Specijalni sud raspoređena iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Suđenje je, kako i propisuje Zakonik o krivičnom postupku, počeo u potpunosti iznova. U sudnicu su osim 25 optuženih došla i trojica okrivljenih saradnika koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice i nagodili se na niže kazne zatvora.

Reč je o visokorangiranim članovima ovog kriminalnog klana Srđanu Laliću, Bojanu Hrvatinu i Nikoli Spasojeviću.

Njihova svedočenja o tome na koji način je klan pripremao otmice, mučio i ubijao svoje žrtve su uz dokaze sa „skaja“ ključna u ovom postupku.

U sudnici jedino nisu bila prisutna dvojica optuženih Boris Karapandžić i Aleksa Stošić zbog zdravstvenih problema, a njihovi branioci su sudu priložili dokaze o tome. Stošić je izostao zbog operacije proširenih vena, a Karapandžić zbog operacije tetive zbog koje nosi gips.

Sudski postupak je razdvojen u odnosu na njih dvojicu i suđenje je počelo.

Inače, od 30 pripadnika klana, njih 12 je pušteno iz pritvora i brane se sa slobode.

Na današnjem ročištu razrešeni su advokati dodeljeni određenim optuženima po službenoj dužnosti. Razlog je to što ti optuženi imaju izabrane branioce i ovi im više nisu potrebni. Razrešeni advokati su napustili sudnicu pozdravljajući svoje dosadašnje klijente, koji su im uzvratili pozdrave iz izdvojenog dela sudnice u kom sede.

Na pitanje predsednice veća da li prisutni žele da se dve optužnice ponovo čitaju ili može da se konstatuje da su svi upoznati sa njihovim navodima, drugooptuženi i jedan od dvojice vođa ovog klana Marko Miljković podigao je ruku u znak da želi da se to ponovo obavi.

Postupajući tužilac Zoran Babić pročitao je navode optužnica, kojima se članovi kriminalnog grupe terete za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Prva optužnica okrivljene tereti za ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića, dok im druga na teret stavlja ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Kada je tužilac završio izlaganje optužnica, okrivljeni su se kratko izjašnjavali o krivici. Svi su negirali izvršenje krivičnih dela za koja se terete, dok su samo okrivljeni saradnici priznali krivicu. Tek nekoliko njih je navelo da će iznositi odbranu i da će odgovarati na pitanja suda, dok su većinom svi bili istog stava da na pitanja tužilaca neće odgovarati.

Uvodna izlaganja izneli su tužioci, dok će advokati odbrane to učiniti na sutrašnjem ročištu.

Podsetimo, ovo suđenje je prekinuto i vraćeno na početak u fazi u kojoj su se već dva meseca izvodili dokazi sa „skaja“ na kojima se optužnica temelji.

Ti „skaj“ dokazi, koje je srpsko tužilaštvo dobilo od francuskih organa putem međunarodne pravne pomoći, podrazumevaju tekstualne i glasovne poruke, kao i fotografije koje su članovi Belivukovog klana međusobno razmenjivali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare