Suđenje Simatoviću i Stanišiću: Iznošenje žalbi u procesu započetom još 1993.

Vesti 24. jan 202321:21 0 komentara
Piroschka van de Wouw / ANP / AFP

Pred međunarodnim sudom u Hagu počelo je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju. Ni 30 godina kasnije, žrtve balkanskih ratova 90-ih i dalje nemaju mira, niti je zadovoljena pravda. Tri decenije od kako je napisana prva optužnica, suđenje bivšim čelnicima nekadašnej službe Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Fraku Simatoviću po žalbama na presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH 1991-1994 privodi se kraju.

Prvog dana saslušanja odbrana je obrazložila detalje iz žalbe podnete prošle godine na presudu kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja zločina u Bosanskom Šamcu.

Smatraju da nema dokaza da su dvojica bivših finkcionera državne bezbenosti Srbije uopšte znali za te zločine, a ne da su ih pomagali. Prema njima, to znači da je osuđujuća presuda zasnovana na pretpostavkama. Odbrana negira i da su Stanišić i Simatović kontrolisali paravojne jedinice koje su zločine počinile – u ovom slučaju srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatovića Arkana.

Navode i da su dnevnici Ratka Mladića, koji su obilato korišćeni na ovom suđenju, tumačeni pogrešno, pa da je čak i svađa izmedu Stanišića i Arkana predstavljena kao podrška.

Povezano:

Zbog svega traže oslobađajuće presude, alternativno manke kazne, dok Simatović zahteva i da se prvostepeno suđenje ponovi – treći put.

Tužilaštvo u odgovoru navodi da su obojica visoki funkcioneri državne bezbednosti koji su po funkciji su učestvovali u planiranju zločina još 1991. godine. Tvrde i da su obojica znali da će jedinice koje su pomagali i obučavali počiniti zločine, jer je krajnji cilj tih jedinica i bio, kako se to navodi i u samoj optužnici, ubistvo, istrebljenje, bezobzirno mučenje, silovanje i uništavanje imovine.

„Pravni kriterijum je rešen. On je znao da će biti izvršeni zločini. Imali su konkretno znanje da će zločini biti izvršeni. Oni su znali i bili svesni i znali za nameru. Nije potrebno znanje samo o tome da je izvršen rizik. To je Tužilaštvo nesumnjivo dokazalo. Kriterijum znanja u pravu ne zahteva potpunu sigurnost. Saznanje o vjrovatnoći izvršenja zločina je dovoljno. Nivo svesti se naziva i posrednom ili indirektnom namerom“, kaže tužiteljka Lorel Baig.

Drugog dana saslušanja, tužilaštvo će izneti svoju argumentaciju, zbog čega u žalbi traži da sudsko veće osudi Stanišića i Simatovića i za zločine u takozvanoj SAO Krajini i SAO Slavonija Baranja i Zapadni Srem i izrekne im znatno oštrije kazne.

Suđenje će time biti završeno i najdugovečniji proces, koji je počeo još 1993. pisanjem prve optužnice, priprema se za odlazak u istoriju.

Kako je ranije najavljeno, presuda će im biti izrečena u junu ove godine.

To je i poslednji proces po optužbama za ratne zločine koji se vodi u nekadašnjem Krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. Nezavršen ostaje samo proces koji tužilastvo vodi protiv dvoje pripadnika srpske radikalne stranke, ali zbog nepoštovanja suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!