Suđenje u odsustvu za sedmoro osoba, među kojima su Arso i Duško Šarić

Vesti 23. feb 202314:10 2 komentara
sudnica, čekić, suđenje, presuda
Pixabay/ilustracija

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je u svojoj optužnici od 12.10.2022. godine, Višem sudu u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovanoi kriminal, predložilo suđenje u odsustvu za ukupno sedmoro lica koja su u bekstvu, među kojima i prema okrivljenima Arsi Šariću i Dušku Šariću, saznaje N1.

Sud je usvojio ovaj predlog TOK i doneo rešenje o suđenju u odsustvu svim sedmoro okrivljenima.

Međutim, veće Apelacionog suda Beogradu, u sastavu sudija: Milimir Lukic, Sretko Jankovic i Marko Jocić je, po žalbama, odbrane ukinulo rešenje Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal o suđenju u odsustvu u odnosu na okrivljene Arsa i Duška Šarića i vratilo predmet na ponovno odlučivanje.

Danas je krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal ponovo odlučivalo o predlogu TOK i opet je donelo istu odluku da se i prema okrivljenim Arsu i Dušku Šariću sudi u odsustvu. Na koje rešenje odbrana opet ima pravo žalbe.

Kako N1 saznaje, još uvek je neizvesno da li će se današnje ročište održati u 14.30 u Specijalnom sudu u Beogradu.

Naime, prethodni termin za pripremno ročište koje je trebalo da se održi u ponedeljak 20. februara je bio odložen. Razlog odlaganja je bio to što je branilac Milana Vučinića tražio odlaganje zbog bolesti, ali i zbog toga što nije bilo iskazane dostave poziva za okrivljenog Aleksandra Boškovića.

Iako zaista nisu ispunjene procesne pretpostavke da se ročište održi, ovakav scenario neodoljivo podseća na opstrukciju i pokušaj odugovlačenja sudskog postupka.

Podsetimo Dejanu Lazareviću Apelacioni sud je 17. februara ukinuo pritvor, u kom se nalazio deset meseci, i odredio je blažu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnodno nošenje nanogice.

Lazarević je uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem 14. aprila 2022. godine, kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe optužene za niz krivičnih dela.

Kako je tužilaštvo navelo u optužnici, napisanoj na više od 500 strana, Darko Šarić je napravio plan sa svojim saradnicima da se iz osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina. Kada u tome nisu uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svedoka saradnika. Sve to je Šarić, dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dogovarao u porukama kroz Skaj aplikaciju na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon.

Takođe, Dejan Lazarević bio je glavni advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još desetak drugih optuženih pripadnika Belivukovog klana, kojima se sudi za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić tokom svog svedočenja u ovom postupku rekao je da je advokat Dejan Lazarević Belivuku i Miljkoviću dao na raspolaganje svoju kuću u Lisičjem potoku, da je Miljković plaćao sve dažbine za tu kuću, da su se viđali sa njim na ručkovima i sastancima kao i da im je dojavljivao da se sprema hapšenje čitave grupe. Prema navodima tužilaštva, Belivukov klan je oteo i ubio Nikolu Mitića. Saradnik Lalić je tvrdio i da je baš Lazarević zaslužan za to što su snimci te otmice sa nadoznih kamera obrisani, jer je Mitić otet na Dedinju u komšiluku Dejana Lazarevića.

Darko Šarić je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Takođe, Šarić je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu predudu ukinuo i naložio da se Šariću i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare