Počelo suđenje za nesreću u Nišu, okrivljeni moli za oproštaj

Vesti 26. mar 202112:17 > 13:52 67 komentara

Više od dva i po meseca posle nesreće na Bulevaru Medijana u Nišu kada su, prema optužnici, "audijem" brzinom od "najmanje 130 km/h", usmrćeni dete i muškarac, počelo je suđenje Nemanji Stamenkoviću (20) u Osnovnom sudu u Nišu, zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja. Tužilac ističe nasilničku vožnju kao jedan od glavnih uzroka nesreće, dok advokati porodica poginulih zahtevaju promenu kvalifikacije krivičnog dela. Na današnjem, prvom ročištu u postupku, okrivljeni se izjasnio da nije kriv. Mnogih detalja se ne seća, kako je rekao prilikom davanja iskaza. Slučaj prati veliki broj zainteresovanih u skladu sa merama za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Iznete su i ozbiljne primedbe na račun veštačenja i brzine koje je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) uzelo u obzir, te oštećeni zahtevaju da se okrivljenom sudi za svesno učinjenje krivičnog dela gde bi, u tom slučaju, kazna bila od dve do 12 godina zatvora, umesto maksimalne kazne do osam godina koja mu po optužnici preti.

Advokat oštećenih Bratislav Stojanović dostavio je prethodno primedbe na kvalifikaciju krivičnog dela, odnosno tražio je mogućnost da predloži izmenu kvalifikacije, te i visinu zaprećene kazne.

Odbrana okrivljenog vozača smatra da je predistraga trajala kratko. Saglasni su sa tim da neposredno bude saslušan veštak saobraćajne struke. Smatraju i da je neophorno neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog, imajući u vidu da je u pitanju mlađe punoletno lice, radi utvrđivanja njegovog stanja – ranije i sada.

Povezane vesti

Stamenković se izjasnio, na zahtev sudije na samom početku, da smatra da nije kriv, ali ne osporava da se nesreća dogodila.

U optužnici OJT navodi se da je bio svestan i pri sebi 4. januara u trenutku nesreće, sa dve maloletne devojke u kolima. Upravljao je vozilom nasilničkom vožnjom i ugrozio javni saobraćaj, ne poštujući ograničenja. Maksimalna dozvoljena brzina je na tom bulevaru 60 km/h, a vozio je, prema optužnici, najmanje 131 km/h.

Tužilac je izneo detalje u vezi sa povredama od kojih su maloletnik Andrej Prekljušaj i Dejan Ilić preminuli, od kojih dete na licu mesta.

Svi oštećeni navode da imovinsko pravni zahtev ističu, „ali ga ne opredeljuju po vrsti i visini i ostvarivaće ga u posebnim postupcima“.

Optuženi je rekao da nije osuđivan, niti se vodi drugi postupak protiv njega.

Na suđenju su prisutne porodice dvojice poginulih.

Svedok Dragan Ognjanović je takođe došao, dok ostali opravdano nisu.

Tužilac je izneo predlog da policajac Aleksandar Mihajlović bude pozvan za svedoka.

Advokat optuženog je tražio da se, kako je rekao, brojne neistine iznete u medijima preispitaju, u smislu da li će uticati na postupak, jer se „ne mogu razni navodi koristiti po potrebi“. Traži i zvanične podatke policije u Nišu o navodnim prijavama za bahatu vožnju pre same nesreće.

Tvrdi da se ne seća trenutka nesreće, moli za oproštaj

Optuženi je rekao da se ne seća samog trenutka nesreće. Rekao je da mu se čini da je počelo da mu se „bistri“ pred očima nekoliko sekundi posle nesreće. Seća se samo da je izašao iz vozila i ne seća se, kaže, šta je ono prvo što je video.

Na samom početku zamolio je porodice za oproštaj, izjavio saučešće i rekao da su „sve tri porodice oštećene“.

„Secam se da sam vozio po propisima i najnormalnije. Krenuo sam iz pravca Duralana ka Trošarini, po drugaricu Ivu. Nakon toga, po drugaricu Lanu u Mokranjčevu ulicu. Nakon toga smo se uputili ka Bulevaru Medijana. U jednom trenutku sam započeo obilaženje vozila sa bezbednog rastojanja. U trenutku kada sam bio pored, učinilo mi se kao da je to vozilo krenulo ka meni u levu stranu, kao da će da me udari. Uplašio sam se, bio sam u šoku. Zatim sam sa obe ruke stisnuo volan i spustio glavu. Moguće je da sam u tom trenutku dao gas da bih izbegao saobraćajnu nezgodu, ali to ne mogu da potpuno tvrdim. Nakon toga osetio sam grčenje u mišićima vrata i tela i jednostavno sam počeo da gubim orijentaciju u prostoru“, rekao je on.

Zatim je, kaže, osetio „kao neki šum u uhu“ i „predmeti su počeli da mu beže pred očima“.

„Sledeće čega se sećam je da sam izašao iz vozila jer mi je bio potreban vazduh da hih se povratio, ali ne znam šta se posle toga dešavalo (…). Ja zaista ne znam koliko je to moje stanje, u kome sam se našao, trajalo. Nemam orijentaciju u tom smislu. Ono čega se sećam je da sam sedeo i plakao, verovatno kada mi je neko rekao da je došlo do nesreće. To je sve čega se sećam. Takođe, taj put je kao i autoput, od kojih je jedna traka zaustavna. Odlično ga znam, često prolazim i tuda se i vraćam kući. To je sve što mogu da navedem u svoju odbranu“, rekao je Stamenković.

Na pitanje branioca, okrivljeni navodi da je imao iskustvo vožnje na takvom putu, koji liči na autoput, a ograničenje je na takvom autoputu 130 km/h.

„Nisam imao nikakvih incidenata do sada na takvim putevima“, odgovorio je.

Na pitanja tužioca, odgovorio je, između ostalog, da ima dozvolu za upravljanje motornim vozilima za C i D kategoriju vozila.

Kaže da je vozio oko 50 km na sat, a da je vozilo koje je, navodno, bilo ispred njega, počelo da ubrzava, pa je i on kako bi ga pretekao.

OJT se protivi psihijatrijskom veštačenju optuženog, dok odbrana optuženog smatra da je zakon jasan i pita da li tužilac ima potrebna znanja da procenjuje da li njegov uzrast odgovara starosti.

Na pitanje sutkinje zašto predlog nije iznet ranije, branilac optuženog tvrdi da nije imao kada.

Tužilac tvrdi da je optužnica bazirana isključivo na činjenicama, te odbacuje navode branioca.

„Svako veštačenje, pa i psihijatrijsko, bez obzira da li se radi o veštačenju uračunljivosti ili zrelosti počinioca, određuje se kada isključivo tužilaštvo ima sumnju u to, a ja u to nisam imao sumnju i to je u skladu sa zakonom“, rekao je tužilac Vladimir Stanojević i kao neumesne ocenio tvrdnje da se istražni postupak vodio neadekvatno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare