Suđenje „vračarcima“: Svedok pričao o učestvovanju u policijskoj akciji Četvrtog odeljenja

Vesti 16. apr 202412:40 0 komentara
N1

Ispitivanjem oštećenog svedoka Samira Divljanovića u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnoj grupi "vračarci" kojoj se sudi za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava.

Svedok Samir Divljanović se nalazi u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu, a protiv njega vodi se postupak pred Višim sudom u Beogradu zbog izazivanja opšte opasnosti, a u vezi sa pucnjavom u kojoj je učestvovao 29. decembra 2019. Tom prilikom bio je upucan i zbog toga u ovom postupku ima status oštećenog svedoka.

Prema navodima optužnice Nikola Vušović i Uroš Piperski vođe „vračarske“ grupe napravili su plan da se iz „bezobzirne osvete i niskih pobuda“ ubije svedok Divljanović zbog toga što je ranije preuzeo pet kilograma kokaina koje nije platio ovom kriminalnom klanu i zbog toga što navodno sarađuje sa policijom.

Pred sudom Divljanović je svedočio o pucnjavi. Najpre je kazao da o događaju u kom je učestvoao ima saznanja iz medija i da ga o tome nikada niko ništa nije pitao, iako se zbog te pucnjave vodi postupak protiv njega.

Predsednica sudskog veća Svetlana Aleksić pitala je svedoka koliko puta je bio upucan, a Divljanović je odgovorio „samo jednom“.

Sudija Aleksić je na to kazala: „pa o tome pričajte“.

Pričao je svedok da je noć uoči dana kada je upucan iz Novog Pazara, gde je živeo, došao sa prijateljem da bi sa tadašnjim načelnikom Četvrtog odeljenja beogradske policije Slobodanom Milenkovićem i njegovim odeljenjem učestvovao u policijskoj akciji na Vračaru, u kojoj je on trebalo da kupi kokain od neke osobe.

„Taj prijatelj sa kojim sam došao je imao potragu i nije mogao slobodno da se kreće, i on se vozio u automobilu sa Milenkovićem, a ja sam išao sam. Delovalo mi je kao da je nešto namešteno i da je neka privatna akcija i tražio sam da mi daju pištolj, da imam ‘nešto’. Prvo su mi rekli da mi ne treba pištolj, jer je ulica, ima ljudi, ali mi je moj prijatelj koji je bio u automobilu sa Milenkovićem dao pištolj“, ispričao je svedok.

Dalje je govorio o tom događaju kao o velikoj policijskoj akciji, s obzirom na to da je više puta ponovio da je celo Četvrto odeljenje bilo na ulici i u njegovoj pratnji dok su se vozili ulicama na Vračaru.

„Bila su tamo četiri policijska vozila. Celo Četvrto odeljenje je bilo tamo. Kada sam išao da se nađem sa tom osobom od koje je trebalo da kupim drogu, video sam lice sa kačketom. Video sam ga dobro, on je pucao i ja sam onda pucao. Mene su policajci odvezli u Urgentni centar, onda su tamo došli i pripadnici Trećeg odeljenja i uzeli mi parafinsku rukavicu“.

Svedok je naveo da mu je posle pucnjave oduzet „skaj“ telefon, koji je imao od 2015. godine, da policiji nije dao šifru za otključavanje telefona, ali da kada mu je vraćen telefon je bio kao „nov“.

Tom prilikom svedok je dodao i da je on „nabavio“ i dao „skaj“ telefon načelniku Milenkoviću.

Odgovarajući na pitanja koja su mu postavljali tužilac i advokati odbrane, svedok je kazao da ne poznaje optuženog Uroša Piperskog, da mu čak nije poznato ni njegovo ime, kao da ne poznaje ni bilo kog drugog optuženog, iako „čita novine“, ali i da je novac namenjen za kupovinu kokaina te veče njegov i da je poneo oko 35 hiljada evra sa sobom.

Nakon svedočenja Samira Divljanovića, pred sudom je počeo uvid u pisanu dokumentaciju iz spisa predmeta.

Podsetimo, u ovom postupku tereti se ukupno 45 članova grupe „vračarci“, od kojih se Nikola Vušović, poznatiji po nadimku Džoni sa Vračara, koji je, prema navodima Tužilaštva, vođa i organizator grupe i još deset njegovih optuženih saradnika nalaze sve vreme u bekstvu.

Svi ostali se nalaze u pritvoru ili zatvoru na izdržavanju kazni po drugim presudama ili se brane sa slobode. Zbog toga, tek 28 od ukupno 45 okrivljenih sedi na optuženičkoj klupi u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu.

Među optuženima koji su u bekstvu je i Radoje Zvicer vođa „kavačkog“ klana, čiji je takoreći ogranak Belivukov klan, kom se sudi za sedam monstruoznih ubistava i brojna druga krivična dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!