Sudski epilog izbora 2020: Doneta samo jedna presuda i to – uslovna

Vesti 09. avg 202110:00 > 10:0329 komentara
Izvor: Twitter/Nemanja Sarovic

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori održani u junu 2020. godine obilovali su, prema tvrdnjama dela učesnika i nezavisnih posmatrača, brojnim nepravilnostima i kršenjem zakona, zbog čega je nadležnim organima podneto više desetina krivičnih prijava. Prema podacima dostupnim na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS), sudski epilog dobila je samo jedna prijava i to tako što je za krivično delo sprečavanje održavanja glasanja izrečena uslovna osuda.

Ukupan broj prijavljenih krivičnih dela protiv izbornih prava u 2020. godini je 24, a najviše prijavljenih krivičnih dela tiče se falsifikovanja rezultata glasanja – ukupno deset. Sledi uništavanje dokumenata o glasanju (šest prijava), zatim povreda prava glasanja (pet), dok je za davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, sastavljanje netačnih biračkih spiskova i sprečavanje održavanja glasanja prijavljeno po jedno krivično delo.

Povezane vesti:

Podaci koje je RZS prikupio redovnim statističkim istraživanjima na osnovu upitnika koje popunjavaju osnovna/viša javna tužilaštva i osnovni/viši sudovi, ne daju odgovor na pitanje šta se dogodilo sa ostala 23 prijavljena krivična dela protiv izbornih prava u 2020. godini, tj. da li je u tim predmetima odbačena prijava, prekinuta istraga, obustavljena istraga ili podignuta optužnica – optužni predlog.

Kakav je status ostalih prijava za krivična dela protiv izbornih prava iz prošle godine pokušali smo da saznamo u Ministarstvu pravde, gde smo dobili odgovor da to ministarstvo, kroz kaznenu evidenciju, raspolaže samo podacima o pravosnažnim osuđujućim presudama.

Kako je navedeno u pisanom odgovoru Ministarstva pravde, ”preostali traženi podaci (podignute optužnice, obustavljena istraga, odbačena prijava) mogu se, eventualno, pribaviti od Republičkog javnog tužilaštva”.

Tužilaštvo prati samo podatke o davanju i primanju mita

Poslušali smo savet koji smo dobili u Ministarstvu pravde, pa smo isto pitanje uputili i Republičkom javnom tužilaštvu. Međutim, ni u toj instituciji nismo uspeli da dođemo do traženih podataka.

“Povodom Vašeg pitanja primljenog elektronskom poštom o statusu krivičnih dela protiv izbornih prava u 2020. godini, ukazujemo da se statistički podaci za navedena krivična dela koja tražite iz glave XV Krivičnog zakonika, a koja se odnose na krivična dela protiv izbornih prava, u statističkim obrascima koje vodi Republičko javno tužilaštvo, ne prate, osim krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 156. KZ. Sa iznetih razloga ne raspolažemo traženim podacima”, navedeno je u odgovoru Odeljenja za odnose sa javnošću Republičkog javnog tužilaštva na upit portala N1.

N1

Jedan od podnosilaca krivičnih prijava u vezi sa prošlogodišnjim izborima je i programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov, koji je u razgovoru za portal N1 istakao da su odbačene dve od ukupno tri prijave koje je CRTA podnela tužilaštvu.

“Jedna prijava je podneta za kupovinu glasova koju smo uočili tokom kampanje (Zoran Drobnjak i obećavanje puta u selu u zamenu za glas), a dve krivične prijave se tiču dešavanja tokom izbornog dana – slučaj sa Uba gde je nepoznata žena povredila tajnost glasanja velikog broja građana uz sumnju na kupovinu glasova i slučaj uništavanja izbornog materijala“, objasnio je Nedeljkov.

Uzimala listiće od birača i ubacivala ih u glasačku kutiju

Prema rečima programskog direktora organizacije CRTA, Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je CRTA podnela u slučaju Uba i ozbiljnog narušavanja tajnosti glasanja, o čemu je dva dana nakon izbora pisao i portal N1.

Podsetimo, reč je o snimku sa jednog od biračkih mesta na izborima 21. juna, na kome se vidi nepoznata ženska osoba kako naočigled članova biračkog odbora prilazi glasačima iza improvizovanog paravana, pokazuje im prstom za koga da glasaju, a zatim od njih uzima popunjene listiće i ubacuje ih u glasačku kutiju.

”Odbačena je i krivična prijava protiv Zorana Drobnjaka za kupovinu glasova koju smo podneli Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Ali je predmet prosleđen Tužilaštvu za organizovani kriminal koje ispituje eventualnu zloupotrebu službenog položaja, a taj proces je i dalje u toku. U procesu je i prijava u vezi sa uništavanjem izbornog materijala, a poslednja informacija koju imamo je obaveštenje od tužilaštva da rade na utvrđivanju NN lica i da je policija dobila nalog da prikuplja dokaze”, rekao nam je Nedeljkov.

N1

Najviše krivičnih prijava za krivična dela protiv izbornih prava podneto je u Šapcu, gde je izborna saga, zbog ponovljanja glasanja, trajala skoro četiri meseca. Predsednik Zajedno za Srbiju (ZZS) i bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je u razgovoru za portal N1 da nema saznanja o postupanju po krivičnim prijavama koje je podneo pravni tim liste “Nebojša Zelenović – Šabac je naš“.

“Nemamo nikakve informacije o statusu krivičnih prijava, niti nas iko obaveštava o tome. Mi znamo samo da po našim krivičnim prijavama tužilaštvo ne postupa. Nemamo nikakva saznanja o tome da bilo ko radi po prijavama koje smo podneli“, podvukao je Zelenović.

Krivične prijave u Šapcu podnosili i novinari

Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu krivičnu prijavu nakon održanih lokalnih izbora podneli su i direktorka “Podrinskih novina“ Ivana Kovačević i novinar Hanibal Kovač. Prijava je podneta protiv NN lica zbog, kako je navedeno, osnovane sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanja glasačkih listića, po članu 161. Krivičnog zakonika.

U prijavi se navodi da je odštampano nekoliko hiljada lažnih glasačkih listića koji su kasnije ubačeni u glasačke kutije i time izmenili rezultate lokalnih izbora.

Šef pravnog tima liste “Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ Aleksandar Mijailović rekao je za portal N1 da su predstavnici te liste nakon 21. juna 2000. podneli 11 krivičnih prijava u vezi sa izborima, uglavnom za krivično delo davanje i primanje mita.

“Pet ili šest krivičnih prijava tužilaštvo je odbacilo uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza i da ne postoje osnovi sumnje. Postoji i video-zapis na kojem čovek kaže da je od konkretne osobe dobio 2.500 dinara da glasa za Srpsku naprednu stranku, predali smo i izjavu svedoka, a oni kažu da nema dovoljno dokaza. Za neke prijave još nisam ni pozvan da dam izjavu kao podnosilac. Podneli smo i jednu krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, kojom smo obuhvatili sve prethodne prijave“, zaključio je Mijailović.

Komentari

Vaš komentar