Suspendovani student: Pravni fakultet u Novom Sadu nastavio hajku protiv mene

Vesti 03. jul 202114:24 9 komentara
N1

Pravni fakultet u Novom Sadu objavio je, u rubrici "Info tabla" na svom zvaničnom sajtu, da je suspendovani student Stefan Karanović "osuđen na kaznu zatvora zbog pretnji profesoru", što je Karanović ocenio kao "nastavak hajke" protiv njega.

U toj rubrici se objavljuju informacije korisne za studente i zaposlene, informacije o konkursima, prijemnim ispitima, nastavi, o seminarima, konferencijama.

Povezane vesti

Karanović je rekao da je objavljivanje informacije o njemu „javni linč“, jer su podaci iz kaznene evidencije privatni strogo poveriljivi podaci i ne smeju se javno iznositi.

„Drugo, ovo što je izneto nije tačno, ja nisam osuđen na zatvorsku kaznu, niti sam kažnjen za uvrede, niti se uopšte vodi krivični postupak za uvrede. Ovo je iznošenje ličnih i porodičnih prilika i ovo se ne tiče fakulteta uopšte“, rekao je on.

Pravni fakultet je u tom obaveštenju naveo da je na osnovu presude Višeg suda u Novom Sadu, Karanović pravosnažno osuđen i kažnjen na sedam meseci zatvora, zbog pretnji da će likvidirati jednog profesora i celu njegovu porodicu.

„Takav skandalozan događaj nezabeležen je u istoriji novosadskog univerziteta, a verovatno i svih drugih univerziteta u Srbiji“, piše u obaveštenju.

Karanović je zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti pravosnažno osuđen na sedam meseci zatvora, ali je reč o uslovnoj kazni na tri godine, zbog pretnji profesoru Draganu Milkovu. To znači da kazna neće biti izvršena ukoliko suspendovani student ne ponovi krivično delo u roku od tri godine.

Karanovićev branilac Luka Bralić najavio je žalbu višim sudskim instancama na tu presudu, jer je Karanović, kako je rekao, osuđen na osnovu reči osobe koja je neovlašćeno i tajno snimala razgovor s njim i dodao da sud koji na osnovu takvih dokaza presuđuje, „ne zaslužuje respekt“.

Pretnje se odnose na razgovor od 18. oktobra 2017. godine, koji je Karanović na platou ispred Fakulteta vodio s kolegom studentom S.I. kome je navodno rekao „da od profesora Milkova i njegove porodice neće ostati ni M, da će napasti porodicu Milkov, da će porodica stradati i da može da likvidira koga hoće, da može da reši šta god poželi i da ne treba da se igraju s njim“.

S.I. je snimio razgovor vođen na platou Pravnog fakulteta, a ono što je čuo potom je preneo koleginici, koja je to rekla Milkovu.

Karanović je negirao krivicu i pretnje profesoru Milkovu, predsedniku Saveta Pravnog fakulteta.

Zbog snimanja privatnog razgovora, Karanović je privatno tužio kolegu S.I, koji je prvostepeno uslovno osuđen na šest meseci zatvora za krivično delo neovlašćeno snimanje i prisluškivanje.

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je profesor Milkov u sukobu interesa, jer je vlasnik preduzeća „Kruška“ iz Bačkog Petrovca, član Nadzornog odbora Slobodne carinske zone, ali i predsednik Saveta Pravnog fakulteta, što je funkcija na kojoj ne može više da bude.

Uprkos takvom rešenju Agencije, on je i dalje predsednik Saveta fakulteta.

Suspendovani student Stefan Karanović odbacio je nedavno mogućnost nagodbe sa upravom Fakulteta koju mu je ponudio dekan Branislav Ristivojević i optužio ga da ga „ucenjuje“, da se postavlja „iznad suda“ i da ne poštuje zakon.

U dopisu koji mu je uputio Ristivojević, a Karanović ga pokazao novinarima, dekan mu je ponudio da povuče tužbu protiv Fakulteta pred Upravnim sudom, jer bi se time ispunio uslov da student dobije ispisnicu koju traži već godinama, pa bi tako bila „stavljena tačka na postojeći problem“.

Student Stefan Karanović je suspendovan i s Fakulteta izbačen na tri godine, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Suspenzija mu je kasnije dodatno produžena.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da studije počne ispočetka.

On je ranije naveo da ga je novosadski Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je demantovao da je pisao te tekstove.

Upravni sud je oborio dva rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti, takođe je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obavezu institucije.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je krajem 2019. godine, u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

I sam Karanović je 14. aprila ove godine uputio pismo Aleksandru Vučiću, u kojem je oceno da uprava Pravnog fakulteta uporno želi da nanese što veću štetu svom studentu i zatražio pomoć predsednika Srbije.

On je tada naveo da je kopija pisma poslata i na adrese ambasada SAD, Nemačke i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Dakle, kažnjen sam sa ukupno osam godina udaljenja sa fakulteta. Poruka koja proizlazi – da se nisam žalio, bile bi samo četiri godine, te da će, ako se budem opet žalio, biti 12 ili možda 20 godina. Tako nešto je udar na elementarna pravna načela”, ocenio je Karanović u pismu Vučiću.

On je krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću od kada je Upravni sud presudio u njegovu korist.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta novosadskog Pravnog fakulteta.

Pravni fakultet je u obaveštenju na sajtu naveo da Stefan Karanović sebe na društvenim mrežama i u nekim medijima „lažno predstavlja kao žrtvu, iako je sve potpuno obrnuto“, zbog čega su ceo Pravni fakultet, nastavnici, saradnici i studenti, „žrtve Karanovićevih kleveta i uvreda“ i zbog čega je već dva puta disciplinski kažnjen.

„Nazivati profesore Pravnog fakulteta kriminalcima, porediti instituciju Pravnog fakulteta sa kriminalnim organizacijama je apsolutno neprihvatljiv stav jednog studenta i takvo ponašanje mora biti sankcionisano. Fakultet ne može mirno da prihvati da student na najgrublji način ruši čast i ugled njegovih profesora i studenata. Fakultet mora da reaguje i sankcioniše takvo ponašanje“, piše u obaveštenju u rubrici „Info tabla“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare