Susret Vučića i Piča: Srbija insistira na očuvanju mira, posebno za Srbe na KiM

Vesti 31. avg 202214:39 > 19:35 komentara
TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, poput dijaloga Beograda i Prištine, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i UK, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Podsećajući na to da se ove godine navršava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i UK, predsednik Vučić je istakao da je naša zemlja opredeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti. Takođe, zahvalio je Vladi UK na finansijskoj pomoć koju pruža kroz Fond za dobru upravu, fokusirany na podršku reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja, stoji dalje u saoštenju.

Povezane vesti:

Kako se navodi, specijalni izaslanik Pič je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, kao posledici rata u Ukrajini, rekao da je UK spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i njenom unapređenju.

Dodaje se da je po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Vučić još jednom naglasio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na KiM, te da ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja.

Specijalni izaslanik Pič je zahvalio predsedniku Vučiću na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. On je, u ime Vlade UK, podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u različitim oblastima, zaključuje se u saopštenju Kabineta predsednika Srbije.

Brnabić: Očekujem smirivanje tenzija na relaciji Beograd-Priština

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom da očekuje smirivanje tenzija na relaciji Beograd – Priština i dodala da je Beograd opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je istakla da je strateški cilj Srbije evropski put, naglasivši da će buduća vlada nastaviti reformske procese, ali da je neophodan pozitivan impuls evropske zajednice i brže otvaranje klastera.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Brnabić je naglasila da Srbija podržava i aktivno učestvuje u intenziviranju saradnje kroz različite inicijitive i da je opredeljena za čvršću saradnju regiona kroz infrastrukturne i ekonomske projekte i ukazala na sve koristi koje su ostvarene za građane zemalja članica inicijative „Otvoreni Balkan“.

Pič je čestitao Srbiji na organizaciji Prvog međunarodnog sajma vina u Beogradu, koji predstavlja dodatnu podršku saradnji i ekonomskom povezivanju, a ujedno menja i perspektivu regiona u budućnosti.

Dodao je da njegova zemlja podržava izgradnju bolje perspektive za mlade ljude u regionu, a pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje i jačanje političke stabilnosti regiona.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalima koje nudi britanski kreditni mehanizam UK EF (UK Export Finance), koji je već delom uključen u finansiranje izgradnje Moravskog koridora.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti energetske bezbednosti, za koju je predsednica vlade navela da će biti jedan od prioriteta naredne vlade, a za šta je Pič iskazao spremnost za saradnju.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, pre svega u oblasti ekonomije i zahvalila specijalnom izaslaniku na bilateralnoj podršci u reformskim procesima koje Srbija sprovodi.