Švajcarska i Island najskuplje zemlje za život u Evropi, a gde je Srbija?

Vesti 30. apr 202407:00 32 komentara
Shutterestock/Stokkete

Vorld Population Reviev objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Obračun je napravljen poređenjem cena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cene zakupa ili stanovanja, cene namirnica, cene u restoranima i indeks cena proizvođača, piše N1 Zagreb.

Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mestu je Irska. Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Nemačka na 12. mestu.

Najjeftinija Belorusija, od zemalja EU Bugarska

Gledajući pri dnu tabele, zemlja sa najnižim troškovima života je Belorusija. Malo iznad nje su dve zaraćene države – Ukrajina i Rusija, a slede Severna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mestu, što je čini najjeftinijom (i, naravno, najsiromašnijom) članicom Evropske unije, a nazivaju je „jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike“. Neposredno iznad nje, na 35. mestu, nalazi se Rumunija, dok Srbija zauzima 34. mesto

Gde su zemlje regiona?

Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mestu. Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mestu. Slede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mestu, a od nje du skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare