„Svaka odluka zahteva jednoglasnost“: Hoće li EU uvesti sankcije Srbiji

Vesti 30. sep 202307:07 220 komentara

Povodom najave Evropske unije da će Srbiji uvesti sankcije nakon incidenta na Kosovu, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić i predsednik Odbora za evropske poslove u hrvatskom Saboru Domagoj Hajduković smatraju da do toga neće doći.

„Ne mislim da će doći do sankcija, mislim da će ta situacija na Kosovu da se razreši pre. EU neće menjati neke zahteve koje su išli prema Srbiji i Kosovu, oni će ostati isti, ali odnos pregovarača i njihova verodostojnost sigurno neće ostati isti“, ocenio je Hajduković u emisiji „Crvena linija“.

Na pitanje kako je siguran da sankcija neće biti, on je objasnio da je pre svega za svaku odluku EU potredna jednoglasnost.

„Svaka odluka EU zahteva jednoglasnost, što je jako teško ostvariti u ovom trenutku posebno kada baratamo sa neproverenim informacijama“, objasnio je.

Jakšić, koji takođe smatra da do sankcija neće doći, ističe da EU već ima „negativno iskustvo“.

„EU već ima negativno iskustvo sa sankcijama koje je izrekla Prištini – da li je to promenilo politiku Kurtija, nije. Sankcije kao što je uvođenje ponovo viznog režima bi bile pogubne, jer se kažnjavaju oni koji nisu krivi, a ne tvorci loših politika, što ne ide u prilog EU“, smatra Jakšić.

Komentarišući incident na Kosovu i saopštenje Milana Radoičića koji je odgovornost preuzeo na sebe, Jakšić je ocenio da je to urađeno kako bi se „abolirao“ zvanični Beograd.

„Radoičić je priznao i prihvatio odgovornost kako bi istovremeno aboliro zvanični Beograd, bez obzira da li je Vučić znao ili nije. Mi sada raspolažemo podatkom da Beograd nije znao za ovu akciju, koja je inače dosta traljavo odrađena sa imopzantnom količinom naoružanja“, rekao je sagvornik N1.

On smatra da je ono što sada komplikuje situaciju to što će se pod pritiskom Zapada morati da se održi neko suđenje Radoičiću.

„To će istovremno imati loš efekat na severu Kosova gde je Radoičić uspostavio čvrstu bazu, gde kontroliše ljude. Bilo kakvo njegovo suđenje će značiti zaoštravanje i produbljivanje jaza između Vučića i kosovskih Srba. Sa druge strane ukoliko ne usliši taj zahtev od Zapada onda Vučić na neki način samom sebi potpisuje smrtnu kaznu u pregovorima.“, smatra Jakšić.

„Operacija spasavanja vojnika Vučića“

Hajduković je ova dešavanja nazvao „operacija spasavanje vojnika Vučića“

„Vučić je lično izgubio svoj uticaj i kredibilit onako kako bi želeo da se predstavi svetu i Zapadu“, ocenio je sagovornik iz Osjeka.

On smatra da Vučić nije imao informacije o incidentu na Kosovu.

„To je zapravo pokazalo njegovu slabost da ne kontroliše ljude. Ono što je apsolutni ishod ovoga jeste da je predsednik Vučić svaku prednost koju je imao kao neko ko je percipiran kao konstruktivni sagovornik ovim incidentom izgubio“, objasnio je.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović iz Sarajeva smatra da je „to bila jedna vrlo dobro probrana ekipa koja je dobila kompletnu opremu da uradi određeni posao koji očigledno nisu završili“.

„Dakle postavlja se pitanje da li je upad ove terorističke grupe na Sever Kosova organizovan kako bi se u prvom redu diskreditovao Vučić i da li iza svega ovoga stoji Ruska Federacija preko svojih konekcija u srpskoj BIA. To su dva ključna pitanja na koja će istraga, ako bude objektivno sprvedena, dati odgovore“, objasnio je Ahatović.

On ističe da se „u ovom slučaju radi o čistom profitu Moskve i Kremlja“.

„Ovde nisu ciljali svoje interese, nego su želeli da pokvare odnose Srbije i Zapada“, zaključio je Ahatović.