Svake godine isto: Tenzije uoči „Prajda“, organizatori kažu – skupljanje poena

Vesti 19. avg 202222:26 56 komentara

Da li je predstojeći "Europrajd" bezbedan za učesnike, ali i ostatak Beograda? Tri nedelje ostalo je do tog događaja, a to i dalje nije jasno, iako se od 2019. godine zna da će Beograd biti domaćin. U pokretu "Dveri" tvrde da skup predstavlja bezbednosni rizik. U Gradu odgovaraju - pitajte MUP. Organizatori kažu - nema razloga za brigu.

Pročitajte još:

„Imate meru oduzimanja reči, do kraja sednice više ne možete diskutovati, izvolite“, reagovao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda, kada je odbornica Dveri Radmila Vasić insistirala da govori o Europrajdu, koji nije bio tema dnevnog reda sednice.

„Niste mogli da saslušate ni dva minuta drugačijeg govora od vašeg“, rekla je na to Vasić, kojoj je Nikodijević odgovorio da je pomešala nadležnosti grada i Skupštine Srbije.

Poslušala je odbornica Radmila Vasić savet predsednika Skupštine Beograda i prešla ulicu.

Samo dan kasnije, sada kao narodna poslanica, mesto za kritiku „Europrajda“ pronašla je u holu Republičkog parlamenta, gde je zahtevala da se po hitnom postupku oformi Komisija za utvrđivanje činjenica o toj manifestaciji.

„Zbog postojanja opasnosti da će održavanjem navedene manifestacije biti ugroženi javni, tradicionalni moral, da će biti ugrožena fizička bezbednost građana i da će doći do povećanja opasnosti po zdravlje građana“, rekla je ona.

Svake godine ista priča – nekoliko nedelja pred „Prajd“ dižu se tenzije, a tema postaje bezbednost.

Tema sa kojom prvi čovek Beograda, grada koji treba da ugosti hiljade ljudi, nije upoznat.

„Stvarno nemamo nikakve informacije. Ukoliko se bude desila, mi ćemo komunalni red obezbediti, što je od nas traženo. Ne znam procenu bezbednosti, ne radimo mi, radi Ministarstvo unutrašnjih poslova, tako da zaista te informacije nemamo i da li će biti otkazana“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle nedelje da „Prajd“ dolazi u teškim danima i da će odluka biti doneta tek početkom septembra.

Međutim, organizatori „Europrajda“ nemaju dilemu da će se održati. Poručuju – kao i do sada postoje visoke garancije nadležnih.

„Ne postoji nijedan problem vezano za bezbednost i policija je u potpunosti spremna da obezbedi bilo koji javno skup, pa i ovaj javni skup, koji možda jeste drugačiji, jeste možda sa malo većim brojem ljudi i možda inostranih gostiju, ali kada pogledamo broj to nije neki broj koji Beograd nije video“, rekao je koordinator „Evroprajda 2022“ Goran Miletić.

Miletić u dizanju tenzija i panike vidi sakupljanje političkih poena. Po njemu je problem isključivo neodgovornost političkih činilaca, koji pokreću debatu o slobodi okupljanja.

„To bi trebalo da bude neki minimum koji se naprosto ne dira, jer, i same Dveri koriste slobodu okupljanja kada žele da protestuju ili bilo šta drugo, mi radimo isto što i oni, dakle, to je nešto što ne sme biti dodirnuto, ali kažem, ne postoje nikakvi efekti njihovih inicijativa, to za sada ne vidim“, kazao je Miletić.

Podseća Miletić – MUP je kao nadležni organ četiri puta u Srbiji „Prajd“ zabranio. Sve četiri zabrane Ustavni sud je proglasio protivustavnim, jer da bi javni skup bio sprečen, moraju da postoje zaista dobri razlozi.

Ukoliko, pak zaista postoji bezbednosna pretnja država je, kao članica Saveta Evrope, dužna da obezbedi dovoljan broj pripadnika policije, i to je međunarodni standard.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare