Švarm: Ana Brnabić i Ustavni zakon – tako počinje neki vic

Vesti 19. apr 202414:21 15 komentara

"Mislim da je bolje izaći na ove izbore, biti dobro pripremljen i biti spreman da se rezultati tih izbora brane, nego ih bojkotovati", kaže za N1 glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm. "A da li neko primećuje da vlada nije formirana koliko već? Četiri i po meseca. Kakve veze ima što nije, ovo je jedna stranačka država u kojoj sve odluke i za sve se pita jedan čovek", prokomentarisao je.

O tome da je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić u četvrtak izjavila da će se beogradski i lokalni izbori održati 2. juna, a da je pre toga uporno tvrdila da je to protiv Ustava, da ne može da skrati mandate predsednicama opština, Švarm kaže:

„Znate kako, Ana Brnabić, ustavni zakon, tako počinje neki vic. Dakle, nikakve to veze nema sa Ustavom i slično, pa imali smo u krajnjoj liniji 17. decembra, kada je 65 gradonačelnika ili predsednika opštine moralo da da ostavku. Dakle, to je bio samo jedan izgovor. Verovatno je u pitanju nešto drugo, kad pogledamo ove pregovore između vlasti i opozicije, očigledno je od početka postojao plan režima, a taj plan ima tri tačke, dakle – držati opoziciju stalno u neizvesnosti, onda druga – držati u stalnoj napetosti. Znate ono, najpre izbori kao biće 28. aprila, pa će onda biti 2. juna, pa 2. juna neće biti spajanja, pa sad ispalo da će biti. Dakle, to je jedno vreme zamajavanja, unošenja razdora unutar opozicije, trovanja odnose između njenih lidera i to je nešto što Vučić i njegov režim jako dobro znaju, u čemu su jako vešti i to uspešno primenjuju 12 godina“.

Zahtev o spajanju izbora 2. juna je ispoštovan, ali je došao sa zakašnjenjem, opozicija ga je tražila mnogo ranije.

POVEZANE VESTI

„To je bio jedan od ta prva tri prvobitna zahteva, sve je kao moglo, ali to nije moglo, e sad je ispalo da to može. Kud to sad vodi? Dakle, vodi da neko bojkotovanje izbora za mene je potpuno loša ideja i ideja koja nije dobra. Jednostavno, ne postoji mobilizacija dovoljno građana, čak i pristalica opozicije koja bi to prihvatila. To je pod jedan. Pod dva, unutar same opozicije nema jedinstva da se ovi izbori bojkotuju. Konačno, pod tri – nema nikakvog pritiska na Vučića, nekog većeg pritiska iz inostranstva da bi on imao sad neku lošiju poziciju zbog bojkota lokalnih izbora“, smatra Švarm.

I konačno, dodaje, nakon pregovora, vlast je dobila određeni alibi da kaže – mi smo pokušali sve.

„Znate kad idete na pregovore, ne možete sve da dobijete, ne možete sve ni da izgubite. Opozicija je u jednoj situaciji da ona ne može da objasni ni građanima, niti može da objasni partnerima u EU zašto bi bojkotovala ove izbore kada su dobili i to spajanje izbora 2. juna. Mislim da je to suština. Svako poigravanje sa nekom idejom bojkota je kontraproduktivno“, kazao je.

A na pitanje da li će birači razumeti to ako opozicija izađe na izbore, Švarm kaže:

„Mislim da će tu imati više razumevanja nego da se ide na bojkot. Prosto, zato što jedan bojkot koji smo imali ranije nije promenio ništa. Da li će građani shvatiti ‘veliku političku akciju’ tako što ćemo u nedelju sedeti kod kuće za ručkom i kada se budu pitali šta radimo, mi kažemo – bojkotujemo izbore. Šta će biti posle? Vi se prosto isključujete, kada proglasite bojkot, a mi vidimo i jasno je da od samog početka, od same krađe izbora koja je bila još 17. decembra, da nema dovoljno javnog pritiska na vlast zbog izbornih uslova. Zaista ga nema“.

Podseća da je bilo protesta, ali je na njima bilo nedovoljno ljudi.

„Moralo se jako od početka boriti za izborne uslove. Mislim da je tu opozicija uradila što je mogla. Zaista, ja im se divim na ovim pregovorima, na strpljenju, na svemu i svačemu što su uradili. Evo večeras će na vašoj televiziji biti prikazan taj film o izbornoj krađi. Ali, da bi se ovaj režim naterao da nešto da, da bi vam on uopšte nešto dao, on se mora naterati. E tog pritiska, da bi se on naterao na nešto, on ne postoji“, smatra Švarm.

I to je, kaže, činjenica.

„I sada, dakle, kako da opozicija opstane, kako da održi svoje odbore, šta uopšte da radi ako ne učestvuje na ovim izborima? Nešto malo jeste dobijeno, a ono što je sad činjenica jeste da paralelno sa borbom za izborne uslove, za koje kažem da je bilo neophodno, ključno, to se moralo raditi, ništa nije urađeno za kampanju i zapravo opozicija je ušla u jedno zaustavno vreme“, ocenio je urednik Vremena.

U tom zaustavnom vremenu propuštena je kampanja, dodaje.

„Ono što je važno, to je da opozicija nema više nijednu sekundu da izgubi. Oni već sutra moraju biti u kampanji, ako izlaze na izbore. Ako ne izlaze na izbore, oni već sutra moraju da kažu šta je plan, šta će se raditi. Dakle, građanju očekuje te izbore. Zbog jačanja te stranačke infrastrukture, zbog omogućavanja građana da učestvuju u lokalnim upravama, jer ne učestvuju osam godina, a bez toga nema ni prave demokratije, nema ni pravog tog političkog života“, kazao je.

Prema njegovim rečima, puno je bolje izaći na izbore 2. juna. „I biti dobro pripremljen, biti spreman da se rezultati tih izbora brane“, naglasio je Švarm.

Gde je nova Vlada?

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija još uvek nema vladu, Švarm kaže:

„Pa nije nam to prvi put. Mislim da je svaku vladu Vučić formirao, osim svoje, u zaustavnom vremenu. Pre svega, on postoji, postoje različiti interesi, različite frakcije u SNS-u. I sad zaista nije lako pomiriti sve te frakcije, znate, da bi jednome dali, drugome morate da uzmete. To je jedna stvar. Druga stvar, mislim da se predsednik Srbije zabavlja silom, tako formirajući vladu. Znate sad, sad ovi svi moraju da se utrkuju, pa onda je to ona slatka jeza – ‘je l’ vas zvao Vučić? Znate to. Evo, i on uživa u tome“.

Švarm smatra i da će, kako se vodi politika Srbije, Miloš Vučević biti „prvi među nebitnima“.

„Ta vlada je nebitna. Ona je neka vrsta sekretarijata predsednika Republike i to je to. Dakle, da li iko zapravo primećuje da vlada nije formirana koliko već? Četiri meseca. Četiri i po meseca. Više vremena je Ana Brnabić, kad pogledate, provela u v.d. stanju, odnosno kao premijerka u ostavci nego što je bila premijerka. Vlast je koncentrisana na Andrićevo vencu, da li postoji Skupština Vojvodine, da li je formirana, kakve veze ima, da li je vlada obrazovana, kakve veze ima. Dakle, ovo je jedna stranačka država u kojoj sve odluke i za sve se pita jedan čovek“, zaključio je Švarm.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare