Sve je stalo u deset sekundi: Kako je Vučić „rešio“ teritorijalni integritet Tajvana?

Vesti 27. feb 202421:11 91 komentara

Sve je stalo u deset sekundi, a opet je bilo dovoljno za podizanje cunamija. Upitan o teritorijalnom integritetu, predsednik Srbije u izjavi za kinesku televiziju poručio je da je Tajvan - Kina i da je na Pekingu da odluči šta, kada i kako će to učiniti. Da li je Aleksandar Vučić tom izjavom dao Kini podršku za vojno rešenje pitanja Tajvana?

Meditacija i opuštanje, pa napetost i tenkovi. Suverena država ili otcepljeno ostrvo, tako se u istočnoazijskom arhipelagu igra decenijama. Zato bi vas i danas zbog odnosa Kine i Tajvana neki vratili u 1949. godinu, a neki bi pretrčali istoriju kao sprinter.

„Neću vam uzeti više od deset sekundi u vezi sa tom temom, možete da brojite. Tajvan je Kina, a na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti, tačka. Mi znamo za jednu Kinu, to je politika Srbije. Vaša teritorija, vaš narod, sami donosite odluke. I uvek ćete imati našu podršku“, tako je Vučić odgovorio na pitanje o Tajvanu i teritorijalnom integritetu za informativni kanal na engleskom jeziku državne Кineske globalne televizijske mreže.

Uši paraju reči „kako ćete to učiniti“.

„Ono što je mnogo upečatljivije iz te izjave jeste što su mnogi doživeli kao neki vid odobravanja potencijalne vojne intervencije“, kazao je Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Poznato je da Peking insistira da će u nekom trenutku vratiti Tajvan i silom ako je to potrebno. Kada je bivša portparolka predsedništva Tajvana Kolas Jotaka gledala intervju Takera Karlsona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jedna misao joj je pala na pamet, piše CNN.

„Putin i Si Đinping su slični. Putin je opravdao vojnu agresiju na Ukrajinu, delom pobuđivanjem istorijske patnje i nacionalizma. Njegovo obrazloženje odražava narativ kineskog lidera Si Đinpinga, koji dosledno postavlja zahtev Pekinga nad Tajvanom kroz sočivo istorijskog prava i nacionalnog podmlađivanja“, rekla je bivša potparolka predsedništva Tajvana.

Ali da se vratimo na to šta je Vučić hteo da kaže. U politici balansiranja ovo je bila proračunata izjava, smatraju u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

„Pod broj jedan kao neki vid pokušaja Vučića da se približi Pekingu i da se malo dodvori ali i da to podjednako može da bude i poruka Zapadu u smislu „sklonite se od mene“ u trenutku kada su odnosi Beograda sa zapadnim prestonicama opterećeni Kosovom i izborima iz decembra“, kaže Vuk Vuksanović.

Prvo je rečima za dobre želje nikada nije kasno predsednik objasnio zašto je 16 dana posle dočeka priredio svečanost povodom lunarne Nove godine. A onda je Vučić najavio da će u godini zmaja našu zemlju posetiti predsednik Kine Si Đinping.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare