Sve manje vremena za dogovor o tablicama, Vučić najavljuje ne tako dragu posetu

Vesti 18. nov 202219:08 29 komentara

Evropska unija hitno je pozvala predsedniku Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtiju da sednu za sto i razgovaraju o pronalaženju "evropskog rešenja" za izlaz iz najveće krize od 2013. godine. Da li će se, uoči ponedeljka 21. novembra i primene druge faze odluke o preregistraciji vozila i kažnjavanja vozača, pregovarači odazvati pozivu - još se ne zna. Ipak, iz poslednje objave predsednika naslućuje se namera da putuje dalje od Atine u kojoj boravi.

Nikakvog dogovora o tablicama još nema, demantovala je pisanje pojedinih medija predsednica Vlade, uz konstataciju da je Beograd veoma zabrinut jer razgovori Prištine sa EU i SAD nisu dali nikakav rezultat.

„Apsolutno ne postoji takav dogovor, nemamo nikakav dogovor. Sasvim suprotno, čula sam ponovo Kurtija da priča kako Briselski sporazum ne može da se primeni, kako on praktično za njih ne postoji i to su jako loši signali“, kazala je premijerka.

Radi se o propagandi Prištine, pojašnjava prvi čovek vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Sve u cilju kako bi se sada Priština izvukla iz ove situacije i kako bi probali da podele odgovornost po pitanju njihove nelegalne i jednostrane odluke o registarskim tablicama“, rekao je Petar Petković, direktor Vladine kancelarije za KiM.

Sve je manje vremena za dogovor i rešavanje najteže krize na Kosovu u poslednjih deset godina, pa je Brisel pozvao predsednika Vučića i premijera Kurtija na hitan sastanak.

„Mi očekujemo jedno ponašanje u skladu sa evropskim vrednostima koje vodi evropskom rešenju, kao što je to istakao visoki predstavnik Žozep Borel kada se o tome razgovaralo na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak. Pozvali smo predsednika Vučića i premijera Kurtija da se sastanu na najvišem nivou i nadamo se da će se taj sastanak uskoro dogoditi“, rekao je danas Petar Stano, portparol EU.

Prostor za nadu ostavlja i poslednja objava predsednika na Instagramu da je stigao u Atinu na sastanak sa, kako je napisao, iskrenim prijateljem Srbije, grčkim premijerom Kirjakisom Micotakisom.

„Da budem pomalo ličan, poseta Atini mi je svakako draža, od one koja dolazi posle nje“, napisao je Vučić na Instagramu.

Iako u pregovorima ne učestvuje, šef diplomatije poručuje – Beograd je spreman da sedne za pregovarački sto kad Pruiština ispuni neke uslove.

„Spremni smo da razgovaramo o povratku u institucije tek onda kada se Priština i Evropska unije izjasne da li se poštuje Briselski sporazum, ili ne. Da li taj sporazum postoji, ili ne“, kazao je Ivica Dačić.

I svi su danas više govorili od glavnog pregovarača, pa je tako predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju pojasnio – čak i da se reši problem sa tablicama, već 18. decembra dolazi nova kriza, u paketu sa lokalnim izborima na severu Kosova, koje će, kako su najavile, bojkotovati sve srpske partije.

„I lako je moguće da dođe u narednih nekoliko meseci do prevremenih izbora na Kosovu i Metohiji, jer već se vide neki kontakti predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, sa američkim i drugim evropskim zvaničnicima i diplomatama. I čini se da se možda čitava stvar usmerava prema tim mogućim novim izborima i prema prekompoziciji vlasti, da Kurti ode sa vlasti, da možda ove dve stranke formiraju novu većinu“, najavljuje Milovan Drecun.

Da li je pritisak da će izgubiti vlast možda snažniji od onog koji je do sada dolazio zbog odluke o tablicama, znaće se, ako ne pre, u ponedeljak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare