Sve može od zahteva i izbori, ali REM nikako: Zašto je to crvena linija za SNS?

''Gašića ne dam'', poručuje predsednik Srbije, ali nije jasno šta je sa ostalim zahtevima opozicije na protestima "Srbija protiv nasilja". Hoće li se smena svih članova Saveta REM-a naći na dnevnom redu sednice Narodne Skupštine, koja bi povodom bezbednosne situacije u zemlji i odgovornosti Vlade, trebalo da bude održana u četvrtak? I dok struka smatra da je taj zahtev opravdan, ali teško izvodljiv, članica tog tela Judita Popović kaže za N1 da je REM izvođač radova, koji nema ni moć, ni slobodu da nešto uradi.

Kao u onoj reklami odgovor je uvek: „Može“.

„Hoćete da razgovaramo o rijalitima? Može. Hoćete da razgovaramo o REM-u? Može. Hoćete o čemu god hoćete da razgovaramo? Može“, poručio je predsednik Srboije i SNS-a Aleksandar Vučić.

A kad reklama prođe, pamtimo da je predsednik ono „može“, pretvorio u „možemo da smenimo celu Vladu“, ali ne i u neko drugo „možemo“.

N1: Da li su u pravu oni koji imaju utisak da posle ovih rečenica predsednika, da je on spremniji da da celu Vladu, nego da da REM?

„Moguće je, ali je promena tog tela malo kompleksniji poduhvat zbog raznih zakonskih okolnosti , jer Vladu možete prosto da ubedite, oni su pod direktnijom političkom kontrolom, tako su postavljeni, a ova kontrola je malo posrednija“, ocenio je u Novom danu potpredsednik Pokreta „Srce“ Slobodan Cvejić.

Tu malo posredniju kontrolu, koju je spomenuo bivši, pojašnjava sadašnji član Saveta REM-a.

„Regulator niti je imao realne moći, niti je imao slobodu da bilo šta uradi povodom tog pitanja, vlast je ta koja treba da se propita. Dakle, REM je izvođač radova koji upravo iz tog razloga snosi veliku odgovornost zbog sopstvenog nečinjenja“, navodi članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Judita Popović.

Ona poručuje i da je legitimno tražiti ostavke članova REM-a, ali da krivica za sve što se dešava u medijima nije isključivo njihova. Poslanici opozicije traže da se odgovornost REM-a nađe na dnevnom redu sednice Skupštine koja će biti posvećena bezbednosnoj situaciji u zemlji.

„Zahtev opozicije za ostavkama je politički zahtev i o tome bi trebalo da raspravlja Skupština, ali smatram da bi trebalo da raspravlja i o tome kako je deo medija i političara javnosti, društvu, ponudio REM kao krivca za užasnu tragediju. Ta vrsta dehumanizacije jedne institucije, hajka koja je organizovana, etikete koje su nam stavljene, nije samo nešto što je sramotno, nego je i opasno, jer podrazumeva nastavak nasilja“, saopštila je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Još nije poznato hoće li se Narodna Skupština uopšte baviti REM-om i koliko je realan scenario da poslanici smene one koji trenutno regulišu sadržaj u elektronskim medijima.

Povezane vesti

„Čak i da Skupština tako nešto nešto usvoji, a šta je rekao Alesandar Vučić? Kako da kažem, da ne komentarišem, jasno je da njemu i njima odgovara da ostane ovakav REM kakav je sada, ali čak i da se tako nešto dogodi onda se dešava jedna značjana pravna praznina i vakum u kome nema ko da obavlja poslove regulatora“, ukazuje profesor fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski.

Stručna javnost procenjuje da bi epilog zahteva učesnika protesta za smenu članova REM mogao da bude i lex specialis koji bi uveo neku vrstu privremenog organa u to telo. Drugi najavljuju da bi promena sastava REM-a trebalo da usledi čim, za par meseci, bude usvojen novi zakon o elektronskim medijima. Trećima je samo jasno zašto je to telo crvena linija za vlast.