„Sve ukazuje na to da se iz SNS i Vučićevog kabineta zovu tužilaštva i sudovi“

Vesti 26. mar 202313:44 komentara
Shutterstock / IgorAleks

Srbija se vrlo približila nekadašnjem sovjetskom modelu "telefonske pravde", kada je partijska vrhuška zvala sudije i tužioce i "determinisala" kakav se pravosudni ishod nekog slučaja očekuje, izjavila je naučna saradnica u Institutu za političke studije Tijana Perić Diligenski.

Kako je objasnila, svi slučajevi koji se dešavaju proteklih godina ukazuju na to da se iz centrale Srpske napredne stranke (SNS) i iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozivaju brojevi telefona tužilaštava i sudova.

Prema njenim rečima, umesto proklamovane borbe protiv korupcije, zato i nema nikakve reči o antikorupciji kao javnoj politici.

Smatram da antikorupciji nedostaju zubi, da je ona apsolutno bezuba i to je proteklih nekoloiko godina primećeno i u Evropskoj uniji (EU), ukazala je Perić Diligenski.

Ona smatra da smo harmonizovali antikorupcijsko zakonodavstvo sa pravilima i tekovinama EU, ali da su to sve ostali „tigrovi od papira“, a papir trpi sve.

U raskoraku su solidan normativni okvir i primenjivanje u realnosti. Primenjivanje je apsolutno devalvirano, jer nemate institucije koje bi bile kadre i želele da uklone ovaj privatni egoizam i egocentrizam, napomenula je Perić Diligenski.

N1

Prema njenoj oceni, u Srbiji vladaju opšti pravni nihilizam i zloupotreba prava u privatne svrhe.

Ako taj nihilizam dolazi sa vrha države, od čoveka za koga kažu da je bio najbolji student Pravnog fakulteta, šta da očekujemo na dnu piramide, od građana, koji vide primer svojih principala i ponašaju se u skladu sa tim, rekla je Perić Diligenski.

Ona smatra da je, u borbi protiv korupcije u vlasti Srbije, potrebna „desanaderizacija“, kao u što je to bio slučaj u Hrvatskoj.

To podrazumeva pokretanje krivično-pravnih postupaka protiv visokih javnih funkcionera za koruptivna krivična dela, ali podrazumeva i političku volju, koju ona ne vidi u sadašnjoj vlasti.

Kada dođe do smene vlasti, prvi korak će biti sprovođenje krivično-pravnih postupaka protiv javnih funkcionera, predvidela je Perić Diligenski.

Mito, korupcija, pare, koverta, novac, podmićivanje
Shutterstock

Kako je podsetila, Evropska komisija u proteklih desetak godina u svim izveštajima zamera Srbiji nedostatak procesa protiv korupcije.

Nedostaju pravosnažne osuđujuće presude, kao i one o trajnom oduzimanju imovinske koristi privabljene kriminalom, ali i za pranje novca, predočila je Perić Diligenski..

Ona je upozorila i da je nemoguće da se, pored toliko korupcionaških afera na svim nivoima, broj procesa drastično smanjuje i simboličan je kada su u pitanju pravosnažne osuđujuće presude.

To je tendencija „levka zločina“, jedan oblik obrnute piramide, konstatovala je ona, uverena da ipak ima šanse za istinsku borbu protiv korupcije u Srbiji, kao „najopasnijoj sistemskoj devijaciji i obliku političke patologije i entropije“.

Govoreći o događanjima u Elektroprivredi Srbije (EPS), Perić Diligenski je ocenila da je taj slučaj dokaz odsustva antikoruptivne svesti vlasti i sveopšteg klijentelizma.

Kao „glavni patron“, Vučić na strateške položaje u javnim preduzećima postavlja ljude koji su podobni i poslušni, svoje vazale, i onda se sva sredstva slivaju u jednu kasu, obrazložila je Perić Diligenski.

Suđenje, sudnica, Jovanjica, afera jovanjica, Predrag Koluvija
N1

Ova vlast napreduje u nazadovanju, što se sve reflektuje i u indeksima korupcije, između ostalog i u onim koje daje Transparensi internešnel, ukazala je Perić Diligenski, članica Predsedništva pokreta Srbija centar.

Prema njenom viđenju, sistem partijske vlasti u Srbiji je takav da ne mogu da uhapse „krupnu ribu“, jer bi se onda kula od karata u potpunosti srušila.

Zato vlastima i odgovara da „krupni“, poput nekadašnjeg direktora EPS Milorada Grčića, nikad ne prođu kroz pravosudnu mrežu, već padnu mnogo „sitniji“.

Perić Diligenski je bila je angažovana kao konsultant za antikorupciju pri Ministarstvu pravde. Učestvovala je i u izradi Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, Pravosuđe i osnovna prava – potpoglavlje borba protiv korupcije.