Sve veći broj pedijatara na bolovanju zbog korone, raste broj zaražene dece

Vesti 21. jan 202210:099 komentara
Shutterstock

Sve veći broj pedijatara je na bolovanju zbog korone, dok sve više dece ima respiratorne infekcije, grip, ali i koronu, rekao je Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", ilustrujući da se u kovid odeljenju leči četrnaestoro dece, a jedno novorođenče je na intenzivnoj nezi,

Zbog nedostatka osoblja, postoji strah od preopretećenja zdravstvenog sistema kada bude prošao zimski raspust i deca se vrate u škole, pa se umnože epidemije različitih virusa, ne samo korone, upozorio je on za portal Nova.rs.

„U čekaonicama je gužva iz dana u dan, radimo punom parom, jer imamo veliki broj dece sa povišenom temperaturom, curenjem iz nosa, glavoboljama, stomačnim problemima“, kazao je Vukomanović.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, u toku je novi krug zaražavanja zdravstvenih radnika koji nemaju tešku kliničku sliku, ali ne smeju da dolaze na posao dok imaju simptome.

Sa druge strane, deca koja su na odeljenju, osim korone, imaju i druga oboljenja, poput kardioloških, pulmoloških i neuroloških, koja kovid samo pogoršava, navodi Vukomanović.

„Tokom dežurstva smo u jednom danu, nedavno, imali čak devedesetoro dece na pregledu, što je duplo više nego inače“, predočio je on, ističući da nisu sva deca pozitivna na kovid, ali da ima dosta i takvih koji čine oko 20 odsto.

Pedijatar u Domu zdravlja Grocka Ljubica Luković navodi da u toj zdravstvenoj ustanovi nema kovid ambulante, pa se sva deca leče na istom mestu, gde se spajaju i deca sa boginjama i deca sa koronom.

„Većina male dece ipak prođe sa blagom kliničkom slikom, a kod velikih bude kašlja i dođe do gubitka čula mirisa“, napomenula je Luković.

Prema njenim rečima, oboleli od korone se često ponovo razboljevaju već nakon nekoliko meseci, što može biti grip, koji napada oslabljen imuni sistem, a takvih slučajeva je sve više“.

Komentari

Vaš komentar